Uspon Cristiana Ronalda
0

VIDEO / Bolesno srce nije ga spriječilo u trijumfu

Piše: Edin Isanović
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prilikom dolaska u glavni grad Španije postavio je cilj - osvajanje trofeja. Priča je ostala ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta.

Kao što je poznato, naša nogometna reprezentacija kao posljednju prepreku za odlazak na Svjetsko prvenstvu u JAR imat će Portugal, reprezentaciju koju predvodi najbolji nogometaš planete Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro.

Rođen je u Madeiri, u gradu Funchalu 5. februara 1985. godine. Ima dva brata i dvije sestre. On je najmlađe dijete u porodici. Drugo ime Ronaldo uz prvo Cristiano, dobio je po nekadašnjem predsjedniku SAD-a Ronaldu Reaganu, koji je bio omiljeni političar njegovom ocu Joseu Dinisu. Kod nas bi bio Aveiro, što je očevo prezime.

Zdravstveni problemi

Svoju karijeru počeo je graditi u lokalnom klubu Andorinha, a kasnije je preselio u Nacional. U Sportingu su uvidjeli o kakvom je potencijalu riječ, pa su ga pozvali na probu, na što je Ronaldo pristao. No, na samom početku nogometne karijere susreo se sa zdravstvenim problemima. Naime, sa 15 godina zbog aritmije srca (nepravilan rad) morao je u bolnici. Stručnjaci su čak sumnjali kako će morati prestati igrati nogomet.

Nakon operacije, koja je na svu sreću bila uspješna, vratio se na travnjak. Sve je izborio isključivo sam, nogometnom vještinom i izvrsnom igrom. Probijao se talentom, ljubavlju prema nogometu i upornošću.

Isti propust kao Arsen Wenger (koji je svojevremeno za Zlatana Ibrahimovića rekao da je mlad i da još nije za Arsenala) napravio je i Gerrard Houllier. Naime, tadašnji starteg Liverpoola procijenio ga je premladim za Anfild. No, talenat nije promakao Alexu Fergusonu kada su 2003. godine Manchester United i Sporting igrali prijateljsku utakmicu. Portugalci su slavili 3-1, a Ronaldo je briljirao.

Škotski stručnjak nije oklijevao, pa je tim sa Old Traforda olakšao kasu za 15 miliona eura. Vrijeme je pokazalo da se investicija potpuno isplatila. Sa engleskim klubom je osvojio sve što se može osvojiti. Ima 24 godine i isto toliko trofeja. Ovoga ljeta preselio je u Madrid i postao najskuplji nogometaš planete.

Težak ispit za Spahića i društvo

Naime, dres “crvenih vragova” zamijenio je majicom najtrofejnijeg evropskog kluba, Real Madrida za rekordnih 96 miliona eura čime je na listi pretekao Zidanea, Ronalda i Figa (koji su također nastupali u madridskom timu). U realizaciji transfera pomogla je i velika želja Portugalca da dođe u Kraljevski klub.

Polovinom 2008. godine za britanske novine je izjavio: “Moj je san igrati u Španiji”, čime je poslao jasnu poruku da po svaku cijenu želi u Real. Na kraju je ispunio svoj san. Prilikom dolaska u glavni grad Španije postavio je isti cilj - osvajanje trofeja. Priča je ostala ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta.

Ostavio je dubok trag na Ostvru. Za šest odigranih sezona u Manchesteru postigao je 84 pogotka, osvojio devet trofeja, a dva puta je proglašen za najboljeg igrača Premiershipa. Kada je odlazio ispratili su ga s porukom - ”Volite ga ili mrzite, ali Premiershipu će mnogo nedostajati”. Za nacionalnu vrstu upisao je 65 nastupa, postigao je 22 pogotka.

Zaista će naša posljednja linija biti na velikim iskušenjima, jer se radi o vanserijskom igraču. Ipak, vjerujemo da će odbrana uz pomoć veznog reda (čija će podrška biti prijeko potrebna) uspjeti zaustaviti igrača Reala. Ronaldo je odličan u situacijama „jedan na jedan“, u zračnim dvobojima, te je veoma brz. Ofanzivno je krilo koji podjednako dobro igra na obje strane. Iako je dešnjak, često golove postiže i lijevom nogom.

Raspolaže sa raznim trikovima i driblinzima. Trenutno ne nastupa za svoj klub zbog povrede, a u medijima se pojavila informacija da ga Real neće pustiti na utakmice baraža, jer strahuju da ne bi obnovio povredu. Ostaje da vidimo da li je to istina.