Održao impresivan govor
0

Boateng pred UN-om: Rasizam je opasan i zarazan virus

Totalsport
Melissa Satta i Kevin-Prince Boateng (Foto: AFP)
Melissa Satta i Kevin-Prince Boateng (Foto: AFP)
Ganski vezni nogometaš AC Milana Kevin-Prince Boateng u četvrtak je dobio priliku održati impresivan govor pred vijećem Ujedinjenih naroda u Ženevi na Međunarodni dan eliminacije rasističke diskriminacije.

Boateng se ove sezone javno usprotivio rasizmu 3. januara kada je u prijateljskom meču protiv četvrtoligaša Pro Patrije potaknut uvredama s tribina odlučio napustiti travnjak, nakon čega su ga slijedili svi Milanovi igrači.

Boatengov potez izazvao je prekid utakmice i potaknuo novu debatu o pitanju rasizma u nogometu.

"Odlučio sam prekinuti utakmicu i napucati loptu na tribinu jer sam se osjetio duboko uvrijeđen i ljut zbog rasističkih uvreda s tribina. Ta moja gesta ne bi imala posebnog utjecaja da sam ostao usamljen. Međutim, moji su saigrači su me slijedili bez trenutka oklijevanja. Činjenica da je cijela ekipa poduzela takav korak u borbi protiv rasizma dospjela je na naslovnice diljem svijeta. Zato sam ovdje danas i čast mi je imati priliku ovdje govoriti", rekao je Boateng, kojem je podršku u Ženevi dala i njegova djevojka Melissa Satta.

"Rasizam je stvarnost, postoji ovdje i sad. Možete ga pronaći na ulicama, u vašem uredu i na nogometnim stadionima. Bilo je trenutaka u mom životu kada se nisam želio suočiti s problemom. Pokušao sam ga ignorisati kao glavobolju koja će prije ili kasnije proći. Međutim, to je iluzija. Imamo dužnost suočiti se sa rasizmom i boriti se protiv njega. Za tu borbu ne postoje cjepiva ni antibiotici. To je opasan i zarazan virus koji jača sa indiferentnošću i neaktivnošću. Kada sam igrao za Ganu naučio sam kako se boriti s malarijom, Jednostavna cjepiva nisu dovoljna. Morate također isušiti područja odakle nositelji zaraze dolaze. Mislim da malarija i rasizam imaju puno toga zajedničkog."