Porezna uprava FBiH
0

Blokiran račun i raskinut ugovor sa NSBiH

FENA
Sjedište Nogometnog saveza BiH
Sjedište Nogometnog saveza BiH
Središnji ured Porezne uprave Federacija BiH raskinuo je Sporazum o plaćanju duga na rate s Nogometnim savezom BiH.

Porezna uprava FBiH blokirala je transakcijski račun Nogometnog saveza BiH jer nije redovno izmirivao dužne porezne obaveze, odnosno nije redovno vršio uplate mjesečnih rata kao što je utvrđeno Sporazumom o plaćanju duga na rate, zbog čega je sporazum raskinut.

Porezna uprava FBiH podsjetila je da je Nogometni savez BiH do 25. decembra 2009. po zaključenom sporazumu trebao izmiriti iznos od 805.652,86 KM (14 rata duga).

"Nakon poduzetih mjera Porezne uprave FBiH, na pismeni zahtjev poreznog obveznika, u Poreznoj upravi FBiH je 30. decembra 2009. održan sastanak na kojem je predstavnicima Nogometnog saveza BiH potvrđeno da je zbog neblagovremenog plaćanja duga sporazum raskinut, da je račun blokiran te da se postupak prinudne naplate duga nastavlja u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

FBiH ističe da se poštivanje realizacije zaključenih sporazuma redovno prati i da se u svim slučajevima nepoštivanja odredbi sporazuma, sporazum raskida bez odgađanja, nakon čega se pristupa poduzimanju propisanih mjera prinudne naplate: rješenje o zabrani transakcija preko računa poreznog obveznika, rješenje o naplati duga iz novčanih sredstava poreznog obveznika, popis imovine, pljenidba imovine, prodaja imovine, a sve radi naplate dužnih poreznih obaveza.