Reakcije ne prestaju
0

Blekić: "Sve smo pokušali, ali nije išlo" - Cviko: "Bili smo korektni"

Razgovarao: E. Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon što su navijači tim sa Koševa izdali zvanično saopćenje da neće prisustvovati derbiju na Grbavici strasti se ne stišavaju. Odgovornost se prebacuje sa jednih na druge.

Predsjednik Sarajeva Zijad Blekić je za Sarajevo-x.com rekao:

"Mi smo jučer imali sastanak sa čelnicima Želje dva sata. Ponudili smo sve moguće solucije, ali rješenja jednostavno nije bilo. Čak sam ja iznio prijedlog da mi platimo ponovno postavljanje zaštitne ograde, jer su je skinuli. I to su odbili. Potom sam rekao da ćemo unaprijed kupiti karte za dio sjeverne tribine koji pripada našim navijačima, ali opet nije išlo. Naposljetku, su rekli da je već postignut dogovor sa policijom. Mislim da su pojedinci iz Uprave Željezničara podlegli pritisku njihovih navijača koji žele da potpuno istisnu 'Horde zla' sa sjeverne tribine. Razloge vidim u fenomenalnom navijanju naših pristalica.“

Rođendan bordo tima

Prvi čovjek koševskog premijerligaša naglašava kako mu sve ovo teško pada, jer je sutra poseban dan za bordo tim:

"FK Sarajevo sutra slavi 64. rođendan. Zbog toga sam tužan. Mislio sam da će to biti veliki spektakl. Uostalom gradski derbi je jedino nešto vrijedno u ovoj državi. Ipak, za nas je mnogo važnija sigurnost navijača. Zbog toga smo prihvatili njihovu odluku i solidarisaćemo se sa njima. Zajedno ćemo gledati utakmicu na koševskom sjeveru. Igračima neće biti lako bez podrške, ali vjerujem da mogu doći do pozitivnog rezultata", zaključio je Blekić.

Željo nije ničija privatna svojina

Kako bi čuli i drugu stranu nazvali smo Rusmira Cviku, menadžera "plavih", koji je odmah izgovorio:

"Mi smo pristalicama bordo tima dali 30 posto karata, što je, po mom mišljenju, sasvim dovoljno. Istina je da smo smanjili prostor na sjevernoj tribini, ali bih istakao da smo imali mnogo više prodatih godišnjih ulaznica nego prošle godine. Ne možemo mi našoj publici reći da na derbiju ne sjede na svojim mjestima. Oni imaju prioritet. Iz bordo tima postavljaju uslove kao da su oni domaćini."

Na pitanje da li je Blekić ponudio da FK Sarajevo ponovo plati postavljanje zaštitne ograde i da se bordo navijači istiskuju sa sjevera, Cviko odgovara.

"Izgleda da gospodin Blekić nije gledao utakmice predhodnih godina. Neka malo zaviri u arhivu. A što se tiče plaćanja ograde rekao bih da Željo nije ničija privatna svojina, neka kupuje ogradu za Koševo. Mi smo i više nego korektni i žao mi je zbog istinskih navijača Sarajeva što neće doći. No, mi tu ne možemo ništa promijeniti", podvlači Cviko.

Za kraj treba istaći da će u večerašnjem face to face na TV1 gosti biti predsjednici Željezničara - Sabahudin Žujo i Sarajeva - Zijad Blekić.