Treće poluvrijeme sa Ćirom
0

Blažević: “Zbog love bih pješke otišao i na Mount Everest“

Sarajevo-x.com
Miroslav Blažević
Miroslav Blažević
Gostujući u emisiji "Treće poluvrijeme“ na TV1, koju je vodio Sabahudin Topalbećirević, bivši je selektor nogometne bh. reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević istakao kako je naša zemlja najljepši ćošak svijeta. No, apostrofirao je kako je otišao na ružan način.

"Mene ste istjerali. Ljudima koji vode bh. nogomet zasmetale su neke pozitivne stvari. Najvatreniji navijači pisali su pismo u kojem su zahtijevali da idem. U BiH sam se potpuno predao poslu. Nisam uspio, a morao sam. To mi je najveći neuspjeh u karijeri“, rekao je Ćiro.

Iako je često govorio kako je bilo problema pred prvi dvoboj baraža sa Portugalom, i ovoga puta nije htio otvoriti dušu.

"Historija će pokazati šta se dešavalo u Lisabonu, morate imati strpljenja“, odgovorio je "trener svih trenera“ zamolivši Topalbećirevića da ne otvara ranu zvanu "Portugal", jer će mu biti neugodno. Potom je izgovorio znakovitu rečenicu:

"Svi će reći kako nisam uspio, a niko neće spomenuti da nisam imao Spahića i Rahimića u uzvratnoj utakmici“.

Pružio je podršku aktuelnom šefu državne selekcije. "Safetu Sušiću držim palčeve. Svi mu trebamo dati podršku. On je bio nogometaš svjetskog kalibra“.

U jednom trenutku Blažević je spomenuo kako je još 2002. godine trebao preuzeti BiH, ali mu je tadašnji direktor reprezentacije Ahmed Pašalić telefonom javio kako je dobio naredbu sa političkog vrha da se sve stopira.

O kineskoj avanturi imao je samo riječi hvale. Napomenuo je kako sam živi u jednom preuređenom hotelu i da se osjeća kao "kineski car“.

Kada se govorilo o finansijama sve je objasnio jednom rečenicom. "Ćiro Blažević za lovu ide pješke ako treba i na Mount Everest. U životu je najvažniji novac, sa njim možete biti samostalni. Ja ne bih mogao biti sretan da ne mogu pomoći svoje najbliže. Kao selektor BiH imao sam platu 5.000 eura kao i moj predhodnik Kodro koji nema godina koliko ja titula“, kazao je bivši bh. selektor.

Na kraju je napomenuo da mu je naslov prvaka osvojen sa Dinamom 1982. godine najvažnija titula u karijeri, a da bi kruna njegovog rada bio odlazak sa reprezentacijom Kine na OI 2012. u Londonu.