Nogomet
0

Blažević objavio spisak za susrete s Belgijom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević danas je objavio spisak igrača za utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvensto 2010. protiv Belgije, 28. marta u Genku i 1. aprila u Zenici.

Na spisku se nalaze 24 igrača:

golmani: Kenan Hasagić (Istanbul Buyuksehir), Nemanja Supić (Javor, Ivanjica), Romeo Mitrović (KTE); odbrana: Emir Spahić (Lokomotiv Moskva), Adnan Mravac (Matersburg), Ivan Radeljić (Energie Cottbus), Džemal Berberović (Denizlispor), Sanel Jahić (Aris), Damir Mirvić (Roselare), Boris Pandža (Hajduk), Safet Nadarević (Eskisehirspor); sredina terena: Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Dario Damjanović (Kaiserlautern), Samir Muratović (Sturm Graz), Semir Štilić (Lech Poznan), Sejad Salihović (Hoffenheim),
Miralem Pjanić (Olymique), Zvjezdan Misimović (Wolfsburg), Zlatan Bajramović (Eintracht Frankfurt), Senijad Ibričić (Hajduk);
napadači: Zlatan Muslimović (PAOK Solun),
Edin Džeko (Wolfsburg), Admir Vladavić (MŠK Žilina) i Marko Topić (Saturn Moskva).

Po Blaževićevim riječima, tri nogometaša sa spiska su pod znakom pitanja - golman Kenan Hasagić, te vezni igrači Sejad Salihović i povratnik u ekipu i nekadašnji kapiten Zlatan Bajramović, koji je više od godinu dana pauzirao nakon operacije palca. Na spisku se nalazi još jedan povratnik - stoper Safet Nadarević, koji je bio izostavljen na dvije zadnje reprezentativne utakmice, a kojeg je Blažević pozvao "zbog pritska javnosti u interesu ekipe".

"Do zadnjeg trenutka smo vjerovali u čudo, kako bi se Hasagić ipak mogao priključiti ekipi. Nažalost, sve su manji izgledi, ali bez obzira na to poslat ćemo mu poziv. Salihović ni sam nije siguran da li će biti u mogućnosti da nam pomogne u ovom teškom iskušenju, 21. marta ima utakmicu s Hanoverom, ako ljekari njegovog tima ocijene da je u stanju da odigra makar jedan dio utakmice sigurno je da ćemo moći računati na njega.

Rekovalescent Bajramović ima kredit koji je ranije napravio za našu selekciju, što me je ponukalo da ga pozovem. Ako bi i on odgirao makar pet minuta za svoj tim uvrstio bi ga u sastav. Uvjeran sam da bi nam on itekako koristio", kazao je Blažević.

O protivniku i šansama naše reprezentacije u prvom susretu Blažević ističe, da su Belgijanci favoriti te da bio izuzetno zadovoljan kada bismo igrali neriješeno, ali da se u Genku može dogoditi i "ono što priželjkujemo - pobjeda".

" Imamo 'opaku' ekipu koja je u stanju da se nosi sa svakim. Maksimalno ćemo se pripremiti. Jedno je sigurno da će ova ekipa dati sve o sebe, koliko će to biti dovoljno vidjećemo" naglasio je Blažević.

Okupljanje reprezentacije planirano je 23. marta u Sarajevu (hotel Hercegovina, Ilidža), gdje će se ekipa pripremati do odlaska u Belgiju (27. marta).