Nogomet
1

Blatter predlaže strožije kazne za nogometaše koji simuliraju

Totalsport
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter pozvao je suce da oštrije sankcioniraju igrače koji simulacijom kontakta pokušavaju nedopušteno doći do prednosti.

"Iskorijeniti ovakvu vrstu varanja je pitanje poštovanja spram protivnika i navijača, kao i čin samopoštovanja kao profesionalca i uzora. Do najdužih pauza u igri danas dolazi gotovo isključivo zbog posljedica simulacija i glumljenja povreda", napisao je Blatter u svojoj kolumni za FIFA Weekly.

"U drugim sportskim disciplinama ovakva se vrsta ponašanja gleda s prezirom, ali u današnje je vrijeme u nogometu postala normalna i prihvaćena. Čak iako je simulacija nevjerovatno nepoštena i izgleda smiješno kada se pogleda u usporenoj snimci, neki ljudi smatraju je je u najgorem slučaju bezopasnim prekršajem. Ja to smatram vrlo iritantnim, posebno kada napola mrtvi igrač odjednom oživi čim napusti teren,

Sada su na potezu suci. Instrukcije su po ovom pitanju jasne. Ako igrač leži na terenu, suparnička ekipa nije obavezna zaustaviti igru. Sudac bi trebao intervenirati samo ako vjeruje da je došlo do ozbiljne povrede", dodao je čelni čovjek FIFA-e.

Naprimjer, samo u engleskoj Premierligi ove je sezone podijeljeno 13 žutih kartona za simulaciju, u čemu predvodi Manchester Unitedov talentirani 18-godišnjak Adnan Januzaj koji ih je zaradio tri.