Nogomet
1

Blatter: 5. jula odluka o kamerama na gol-liniji

Totalsport
Sepp Blatter
Sepp Blatter
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter najavio je da bi Međunarodni nogometni odbor (IFAB) na sastanku 5. jula mogao donijeti odluku o uvođenju tehnologije na gol-liniji.

Nakon nepriznatog pogotka Ukrajine u dvoboju s Engleskom, Blatter je čvrsto odlučio da više nema alternative uvođenju tehnologije odnosno kamera koje bi nedvojbeno utvrdile da li je lopta prešla gol-liniju.

U četvrtak se čelnik FIFA-e u Zürichu sastao s Franzom Beckenbauerom, predsjednikom Radne skupine FIFA-e zadužene za promjenu pravila u cilju veće atraktivnosti igre, a prema Blatterovim riječima "obojica imaju isto mišljenje o pitanju potrebnih promjena u pravilima nogometne igre".

"IFAB će 5. jula odlučivati o hitnom uvođenju GLT (goal-line technology) tehnologije. Uvjeren sam da je svima jasno kako više nemamo što čekati", napisao je Blatter na svom Twitter profilu.

Osim tog aktuelnog problema, Blatter i Beckenbauer razgovarali su i o još nekim zanimljivim idejama. Namjeravaju ukinuti pravilo o međusobnom omjeru u slučaju kada na velikim takmičenjima ekipe imaju isti broj bodova u grupi, a razmišlja se i o ukidanju crvenog kartona golmanu zbog prekršaja u vlastitom kaznenom prostoru kada je već dosuđen jedanaesterac. Takvo pravilo "spasilo" bi od isključenja poljskog golmana Wojciecha Szczesnyja u dvoboju s Grčkom.