Rasna kvota
0

Blancova selektorska pozicija sve ugroženija

Totalsport
Laurent Blanc (Foto: AP)
Laurent Blanc (Foto: AP)
Sve više bivših tamnoputih saigrača Laurenta Blanca u francuskoj nogometnoj reprezentaciji traže selektorovu odgovornost zbog skandaloznog projekta određivanja rasnih kvota u koje se upleo.

Nakon Liliama Thurama, koji je reagirao prvi, javio se i drugi veliki tamnoputi igrač zlatne francuske generacije, Patrick Vieira, koji je izjavio da su Blancove izjave, koje se mogu iščitati iz transkripta sastanka u Francuskome nogometnom savezu (FFF) u studenom prošle godine, skandalozne:

"Španci mi kažu: mi nemamo problema u timu jer nemamo crnaca. Ali, s druge strane, koji su to igrači najveći, najsnažniji i s najboljim fizičkim predispozicijama? Pa crnci", jedna je od selektorovih rečenica u transkriptima koja je sablaznila francusku javnost.

Dosad su šok njegovim riječima izrazili Thuram i Vieira, a čeka se što će još reći velikani poput Zinedinea Zidanea ili Thierryja Henryja.

Svi oni spadaju u grupu igrača koji su djeca afričkih imigranata u Francusku, a kojima bi Blanc, kao i ostale moćne strukture u FFF-u, ubuduće ograničio prisutnost u u najmlađim francuskim selekcijama na maksimalno 30 posto od ukupnog broja igrača.

Trenutno, dok je predmet odvojenih istraga FFF-a odnosno Ministartsva sporta, Blanc se odmara na sjeveru Italije. Mnogi se boje da će ga skandal u koji se upleo koštati posla.

I Vieira i Thuram, kao i današnji Blancovi igrači u reprezentaciji, ne misle, međutim, da je selektor rasist.