Nogomet
0

Bivši saigrači i veliki prijatelji: Klinsmann i Pašić se susreli u Sarajevu

Piše: J. H.
http://static.klix.ba/media/images/vijesti/130812092.8_org.jpg (Foto: F. K./Klix.ba)
Jurgen Klinsmann, selektor reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Jurgen Klinsmann posjetio je danas svog bivšeg saigrača i velikog prijatelja Predraga Pašića u njegovoj umjetničkoj galeriji Leonardo u Sarajevu.

Klinsmann je jučer doputovao u BiH zajedno sa igračima reprezentacije SAD-a, koja će u srijedu na Koševu u prijateljskom susretu odmjeriti snage sa selekcijom BiH. Njih dvojica su zajedno dvije sezone tresli mreže bundesligaša u dresu Stuttgarta.

Kako je za portal Klix.ba kazao Pašić, uvijek je lijepo vidjeti starog prijatelja.

"Brzo smo se sprijateljili, pogotovo jer smo obojica igrali na pozicijama napadača pa smo se i u igri morali slagati. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo što sam imao priliku igrati sa velikim igračima kao što su Safet Sušić i Jurgen Klinsman, koji će u srijedu biti rivali na terenu", kaže Pašić.

Prvi dio Pašićeve nogometne karijere vezan je za selektora BiH i igre u dresu FK Sarajevo, dok je drugi dio proveo kao saigrač sadašnjeg selektora SAD-a.

"Klinsmann je, uz Sušića, jedan od najvećih sportista sa kojim sam imao priliku dijeliti svlačionicu. On jednostavno zrači pozitivnom energijom", dodaje naš sagovornik.

Pašić se sjetio utakmice između Fortune i Stuttgarta iz sezone 1985/86. U tom susretu Švabe su slavile rezultatom 7:0. Klinsmann je postigao pet golova, a Pašić dva.

"Tada se izjednačio sa legendarnim Uweom Seelerom, koji je držao rekord od pet postignutih golova u jednoj utakmici. Ne znam da je nekome u novijem vremenu to uspjelo", sjeća se Pašić.

Poznavajući njegov karakter, 54-godišnji Sarajlija nije sumnjao u njegove trenerske kvalitete.

"Znam na kakve je poteškoće nailazio dok je bio selektor Njemačke i trener Bayerna. On je u nogomet unio neke nove, pozitivne i važne stvari. Tako i danas njemačka reprezentacija funkcioniše na principima koje je on uspostavio", tvrdi Pašić.

Uoči prijateljskog susreta na Koševu, naš sagovornik kaže da su Zmajevi u ovom trenutku kvalitetnija reprezentacija.

"Divim se momcima koji su napravili fantastičan rezultat. Kad posmatramo nogomet u BiH i koliko se u njega ulaže, reprezentativci ga predstavljaju mnogo boljim nego što on ustvari jeste", kaže Pašić kojeg smo pitali i za igre Vedada Ibiševića u dresu Stuttgarta, za koji je Pašić igrao dvije sezone.

"Dobro je za Stuttgart što je kupio Ibiševića. To je veliki klub i Vedo je veliko pojačanje. Veliki broj ljudi iz BiH živi u Njemačkoj u tom gradu i znam da su ponosni što u timu imaju svog zemljaka", kaže Predrag Pašić.