Nogomet
236

Bivši igrač Želje otvorio restoran u Loznici, nudi sarajevske ćevape i gledanje utakmica Zmajeva

Piše: F. K.
(Foto: F. K./Klix.ba)
Mnogo koji putuju iz Beograda u Sarajevo, ili obratno, ako žele pojesti ćevape, prije nego što stignu na Baščaršiju, mogu svratiti u centar Loznice u Srbiji, na rijeci Drini, na pola puta između ova dva grada. Neko će reći da nema ćevapčića do Baščaršije, ali ako se svrate u "Sarajevski ćevap" u sred starog dijela Loznice, neće pogriješiti.

Vlasnik restorana je Goran Petrović, nekadašnji igrač sarajevskog Željezničara, potom regionalaca GP Bosne i Iskre, drugoligaša Rudara iz Kaknja te čak osam klubova iz okoline Loznice. Ovaj veznjak, rođen u Sarajevu 1965. godine, do unazad pet godina bio je aktivan igrač. Nije prestajao s nogometom, a već pet godina u Trnovici kod Kuzluka vodi Školu nogometa.

"Dijete sam Grbavice, bio sam u generaciji Mehmeda Baždarevića i Mirsada Baljića. Zbog povrede nisam mogao izboriti mjesto u ekipi s Grbavice, a kao junior sam bio član pionirske i juniorske republičke reprezentacije BiH. Igrali smo na turnirima republika i pokrajina bivše države u Foči i na Tjentištu. U pionirskoj reprezentaciji 1980. godine igrao sa Vladimirom Petkovićem, donedavno trenerom Lazija. Na golu je bio Amir Begović, otac Asmira, čuvara mreža Zmajeva. Igrali su još, koliko se sjećam, Senad Glavović (Velež), Dragan Bošnjak (Željezničar), Suad Begović (Leotar), Željko Pustivuk (Sloga), Hercegovac i A. Begagić iz Čelika", prisjeća se Goran Petrović.

Ovog nekada talentiranog nogometaša u redovima Željezničara, trenirali su Sulejman Kulović, Vasilije Radović, Duško Bajić, Mirsad Fazlagić, Zejnil Selimotić, Rastislav Matić, Aleksandar Cmiljić u republičkim selekcijama, a Ivica Mioč u selekciji Grada Sarajeva. Bili su to po Petroviću izuzetni nogometni učitelji. Josip Bukal ga je trenirao u popularnom "Gepeku", GP Bosni, regionalcu iz Sarajeva.

Kako se pojavio sarajevski ćevap u Loznici

"Igrač kada prestane sa aktivnim igranjem, mora raditi nešto. Posvetio sam se ugostiteljstvu i prije pet godina otvorio sam ćevabdžinicu, na iznenađenje mnogih, ne samo u Loznici, nego i prijatelja koji me posjećuju. Ćevap je pravi sarajevski, dobio sam recept od uglednog ćevabdžije sa Baščaršje, meso dobavljam iz Janje, a somun mi svaki dan stiže iz Sarajeva. Nema ćevapa bez somuna. Imam dosta mušterija iz BiH, dođu mi prijatelji iz Janje, Kozluka, Zvornika", kaže Goran Petrović vlasnik ćevabdžinice Sarajevski ćevap.

Ipak, naglašava, da je ćevapčiće sa Baščaršije, nemoguće "kopirati", jer je drugačije jesti u Sarajevu, a drugačije izvan Sarajeva.

Restoran "Sarajevski ćevap" ima posebnu Bosansku sobu, koja je opremljena bosanskim starinama, odjećom i pruža lijep ugođaj. Naravno, priča o nogometu, posebno o klubovima iz Sarajeva, je neizostavna, a na fotografijama iz arhive ovog Sarajlije, sa Grbavice, moguće je prepoznati igrače od prije 30 godina.

"I, ja kada dođem u Sarajevo, odem na čaršiju na ćevapčiće", rekao je Goran Petrović.

Restoran pun kad igraju Zmajevi

Restoran "Sarajevski ćevap" je prepun kada igraju Zmajevi, a kada pobjede, gazda Goran Petrović, časti sve prisutne. Naravno, da želi Zmajevima, plasman u drugi krug a već sada planira gledanje prijenosa utakmica Zmajeva iz Brazila u svom lokalu uz sarajevske ćevape.

Goranov sin Darko će navjerovatnije nastaviti baviti se nogometom, kao trener. Završio je Fakultet za sport u Sarajevu, sportski menadžment i nastavit će živjeti u glavnom gradu BiH.