Nogomet
0

Bivši francuski reprezentativac i nakon 30 godina u komi

Totalsport
Jean-Pierre Adams
Jean-Pierre Adams
Ovaj se mjesec, tačnije 17. marta, navršilo tačno 30 godina otkako je nekadašnji francuski nogometni reprezentativac Jean-Pierre Adams (64) u komi...

Tog nesretnog 17. marta 1982. godine Adams je trebao biti podvrgnut rutinskoj operaciji koljena. Neposredno prije operacije je telefonski razgovarao sa suprugom Bernadette.

"Ljekari su se počeli pripremati. Za nekoliko će minuta doći anesteziolog", bile su posljednje riječi koje je nekadašnji pouzdani igrač uputio supruzi. Njegovo je tijelo loše reagiralo na anesteziju. Mozgu je uskraćen kisik i posljedice su bile kobne. Adams je već 30 godina u vegetativnom stanju.

Rođeni Senegalac s osam se godina doselio u Francusku. Sjajnih fizičkih predispozicija, postao je stoper, a u klupskoj je karijeri nosio dresove Nimesa, Nice, PSG-a, Mulhousea i Chalona. Za francusku reprezentaciju je odigrao 22 utakmice tokom sedamdesetih godina. S Mariusom Tresorom je tvorio stoperski dvojac kojem su mediji dali nadimak "crna straža". Prijateljstvo između dvojice nogometaša je bilo toliko veliko da je Tresor nekoliko puta skupljao i donirao novac za Adamsovo liječenje, ali pomoći, nažalost, nije bilo.

Adams je danas na kućnoj njezi u gradiću Rodilhanu pored Nimesa. "Kada čuje lavež pasa ili osjeti prisustvo druge osobe, počinje tresti glavom", opisuje supruga Bernadette. Njegovi sinovi Laurent i Frederick tvrde da se i dalje nadaju kako će njihova djeca imati priliku upoznati djeda.

U martu 1997. u selu Catillon-sur-Sambreu, u prisustvu Michela Platinija, otvoren je nogometni stadion nazvan "Jean-Pierre Adams". Teren stadiona FC Chalona, čiji je član bio u trenutku nesretne operacije, također nosi njegovo ime.