Nogomet
52

Bitka za Italiju pripala Juventusu: Zaza srušio Napoli i vratio Staru damu na tron

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveći derbi ovosezonskog izdanja Serie A koji su u 25. kolu priredili Juventus i Napoli u Torinu okončan je pobjedom Stare dame (1:0) koja je prvi put u ovoj sezoni zauzela tron.

Sudeći po formi s kojom su oba tima ušla u meč, Juventus i Napoli su obećavali najveći okršaj u evropskom fudbalu, jer nijedna druga liga od vodećih liga Evrope nema dva tima koja su u takvoj formi. Naime, Napoli je meč dočekao sa osam vezanih pobjeda, odnosno devet utakmica bez poraza, dok je Juventus imao čak 14 uzastopnih pobjeda u ligi prije ovog meča. Ulog je bio velik.

Na terenu smo gledali ono što italijanski fudbal najčešće ponudi u svojim derbijima, a to je šahovska partija slična onoj u duelu Juventusa i Rome (1:0). Napoli je u prvom poluvremenu uputio samo dva šuta ka golu Stare dame što je najmanje za Napolitance u dosadašnjem dijelu sezone kada se broje učinci u prvom poluvrmenu. Jedan od ta dva šuta ujedno je bio i najupečatljiviji, a to je onaj šut Albiola u 36. minuti kada se istakao Buffon.

Prva velika šansa Juventusa stigla je tek u 63. minuti kada je Pogba uposlio Dybalu, a Argentinac šutirao preko gola sa nekih 15 metara udaljenosti. Na narednu priliku čekalo se do 80. minute kada je Hamšik šutirao preko gola. A onda kada se činilo da će rivali podijeliti bodove, rezervista Zaza koji je u 58. minuti ušao umjesto Morate, sjajnim udarcem sa skoro 20 metara udaljenosti pogađa za Juventus u 88. minuti i donosi veliko slavlje domaćih navijača.

Ranije je Frosinone u gostima rezultatom 2:1 savladao Empoli. Ciofani je golovima u 17. minuti i 73. minuti, kada je pogodio iz penala, bio junak gostujućeg tima, dok je za Empoli pogodio Maccarone u 59. minuti.

Remi su upisali Chievo i Sassuolo. Bilo je 1:1. Birsa je iz penala doveo domaći tim u vodstvo u 29. minuti, a konačnih 1:1 i bod Sassuolou donio je Sansone minutu kasnije.

Tabela: