Nogomet
0

Biščević: Argentina je favorit, Nigerija i Iran nas ne mogu ugroziti

Piše: D. B.
Bulend Bišćević (Foto: Klix.ba)
Bulend Bišćević (Foto: Klix.ba)
Bivši reprezentativac BiH i legenda Željezničara, Bulend Biščević, zadovoljan je žrijebom za Svjetsko prvenstvo u Brazilu na kojem će u okviru grupe F naša reprezentacija igrati protiv Argentine, Nigerije i Irana, Popularni Buki je u razgovoru za portal Klix.ba prokomentarisao žrijeb i otkrio svoja očekivanja.

"Hrvatskoj će biti veoma teško u ovoj grupi. Brazil je favorit, znamo kako igraju, a i domaćini su. Meksiko je snažan, a s Kamerunom se nikad ne zna. Brazilci su sigurni učesnici nokaut faze, a ko će se izboriti za drugo mjesto, teško je reći. Hrvati definitivno imaju veoma težak zadatak. Dajem im oko 25 šansi za prolaz dalje", izjavio je Biščević komentarišući grupu A.

Za razvoj situacije u grupi B nije imao dilema.

"Situacija u grupa B je poprilično jasna. Holanđani i Portugalci su veliki favoriti i smatram da Čile i Australija tu ne mogu ništa promijeniti", rekao je Biščević.

Kada je riječ o grupi C, siguran je u prolaz Grka u nokaut fazu.

"Nije moglo bolje ispasti za Grke. Ne sviđaju mi se uopše, ali bojim se da će sa onom svojom 'igrom' proći u nokaut fazu. Iskusni su, doći će do tog nekog gola i onda se zatvoriti. Kolumbija i Obala Slonovače su slične po kvaliteti i vodit će borbu za drugo mjesto, Japan mi se dopada, ali mislim da nemaju snage da se plasiraju u nokaut fazu", smatra bivši reprezentativac BiH.

Kao posebno interesantnu je izdvojio grupu D.

"Grupa smrti reklo bi se, s obzirom da je čine Englezi, Talijani i Urugvajci. Kostarika tu nema šta tražiti, jer dvije od tri navedene reprezentacije idu u drugi krug. Ko će to biti, teško je reći. Radi se o sjajnim ekipama, to je sigurno", rekao je Biščević.

Uvjeren je i u dominaciju Francuza u grupi E.

"Francuzi su po svom običaju dobro prošli jer su dobili laganu grupu. Oni će biti prvi, Švicarci bi trebali biti drugi, Ekvador je dobra reprezentacija i pitanje je može li iznenaditi, a Honduras je autsajder", kazao je Biščević.

Grupom F u kojoj su naši Zmajevi je zadovoljan i vjeruje da će oni osvojiti drugo mjesto.

"S našom grupom ne mogu biti nezadovoljan. Argentina je jasan favorit, ali smo mi bolji od Nigerije i Irana. Potrebno je da malo osnažimo reprezentaciju, a s obzirom kako smo igrali u kvalifikacijama, s pravom se možemo nadati drugom mjestu i prolasku u nokaut fazu. Nigerija i Iran nas realno ne mogu ugroziti", istakao je Biščević.

Dilema nije bilo ni kada je riječ o grupi G.

"Grupa G će pripasti Njemačkoj i Portugalu. Gana je dobar tim, ali nema snage da se izbori sa Njemcima i Portugalcima, a isti je slučaj sa SAD-om", kratko je odgovorio bivši kapiten Željezničara.

U grupi H će navijati za Alžir.

"Zbog Vahida Halilhodžića bih volio da Alžir zaigra u nokaut fazi. Belgija je najviše pokazala u kvalifikacijama i mislim da će osvojiti prvo mjesto u grupi. Rusi su itekako nezgodni i kandidati su za prolaz dalje, dok Južna Koreja nema kvalitet za to", završio je Biščević.