Nogomet
0

Birgit Prinz okončala karijeru

Totalsport
Birgit Prinz
Birgit Prinz
Njemica Birgit Prinz, ponajbolja nogometašica svijeta proteklog desetljeća, objavila je definitivni kraj profesionalne karijere u 34. godini života.

S njemačkom reprezentacijom Prinz je osvojila dva naslova svjetskog prvaka, 2003. i 2007. godine, te pet titula prvaka Europe, prvu još 1995. godine, a zadnju 2009. godine.

S 14 pogodaka, Prinz je najbolji strijelac svih vremena u historijii svjetskih prvenstava nogometašica. S brazilkom Cristiane dijeli i titulu najboljeg strijelca na ljetnim Olimpijskim igrama, obje su postigle po 10 pogodaka.

Tri puta zaredom, od 2003. do 2005. godine, bila je izabrana za najbolju svjetsku igračicu godine u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj nije ostavila traga. Na prve dvije utakmice, na kojima je nosila kapitensku traku, bila je zamijenjena, dok je druge dvije prosjedila na klupi. Sve to je vodilo ka špekulacijama da je to njezin kraj karijere u reprezentaciji, što je i sama Prinz objavila nakon poraza od Japana 1-0 u četvrtfinalu.

Sada je Prinz objavila i definitivno povlačenje iz nogometa. Od 2002. godine igrala je konstantno za FFC Frankfurt.

Prinz je upisala 212 nastupa i 128 golova u dresu njemačke reprezentacije. U obje kategorije je rekorder. Ljubitelji ženskog nogometa pamtit će je kao rasnog strijelca…