FIFA-in izvještaj
0

Bin Hammam i Warner pokušali podmititi Karibljane

Totalsport
Jack Warner
Jack Warner
Etička komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u izvještaju napisanom na 17 stranica obavijestilo je FIFA-in Izvršni odbor o nedvojbenim koruptivnim radnjama dvojice istaknutih članova.

Britanska novinska agencija Press Association došla je u posjed kopije tajnog dokumenta koji je Etička komisija prošle sedmice dostavilo šefovima kao i dvojici suspendiranih članova IO-a: Jacku Warneru iz Trinidada i Tobaga i Mohamedu Bin Hammamu iz Katara.

Zaključak naveden u izvještaju govori da su Warner, inače zamjenik FIFA-inog predsjednika Seppa Blattera i predsjednik CONCACAF-a (Nogometni savez Srednje, Sjeverne Amerike i Kariba), i Bin Hammam, predsjednik Azijske nogometne federacije (AFC), pokušali i djelomično uspjeli podmititi 25 predsjednika nogometnih saveza karipskih država koje su okupili na sastanku u maju. Zauzvrat su od svih predstavnika tražili da na izborima za FIFA-inog predsjednika, koji su se održali 1. juna u Zürichu, glasaju za Bin Hammana, jedinog oponenta Seppu Blatteru.

U ponedjeljak je, upoznat s izvještajem, dotad suspendirani Jack Warner podnio neopozivu ostavku na sve dužnosti.

Iz FIFA-e su potom zatvorili istražni postupak protiv njega.