Čeka se odluka UEFA-e
0

Bilino Polje ili Koševo?

Piše: Edin Isanović
Prvu utakmicu doigravanja za odlazak na kontinentalnu nogometnu smotru, koja se naredne godine održava u Ukrajini i Poljskoj, naš državni tim kao domaćin igra 11. novembra protiv Portugala. Međutim još uvijek nije poznato na kojem stadionu.

Portugalska delegacija poslala je žalbu UEFA-i na aktuelno stanje stadiona Bilino Polje. Naglasili su kako travnjak u Zenici nije na odgovarajućem nivou. Predstavnik evropske krovne kuće nogometa boravio je u petak u BiH, a posjetio je i stadion Čelika. Izvještaj koji će proslijediti u UEFA-u biće presudan za donošenje konačne odluke koja će biti saopštena u ponedjeljak. Kao alternativa nudi se Koševo.

Upravo zbog činjenice da smo zemlja ograničenih nogometnih i infrastrukturnih resursa moramo biti ponosni što reprezentacija postiže dobre rezultate.

Danci se žalili, žalba usvojena

Ipak, ponekad trebamo objektivno procijeniti da ti isti rezultati ne mogu uvijek biti u skladu sa našim ambicijama. U ravnoteži želja i ambicija doigravanje za odlazak na Euro 2012. treba gledati kao veliku priliku da putujemo na jedno veliko takmičenje.

Ipak, ono što nas sve zabrinjava jeste činjenica da uvijek pred važnu utakmicu imamo velikih problema oko mjesta odigravanja.

Sjetićete se utakmice u oktobru 2003. godine kada smo u posljednjem kvalifikacionom okršaju igrali sa Danskom. Iako smo cijele kvalifikacije proveli na Bilinom polju, odlučujući dvoboj odigran je na najvećem bh. stadionu (navodno zbog žalbe Danaca, mada je bilo i nekih drugih priča). Trebala nam je pobjeda, ali je završeno 1:1. Nismo otišli na Evropsko prvenstvo u Portugal. Ne znamo šta bi bilo da smo igrali u Zenici. Možda bi pobijedili. Možda...

I sa komšijama igrali na Koševu

U konteksu ovoga treba spomenuti i da smo u kvalifikacijama za odlazak na planetarni izlog nogometa koji je 2006. godine održan u Njemačkoj igrali u grupi sa tadašnjom reprezentacijom Srbije i Crne Gore. I oni su se žalili na uslove zeničkog stadiona. Žalba je usvojena, pa je i okršaj sa komšijama odigran na Koševu (završeno 0:0).

Praktično je svaka žalaba bila usvojena, što pokazuje da naši suparnici imaju ili jake argumente ili jači lobi.

Stadion Bilino Polje je u međuvremenu doživio rekonstrukciju. No, nije isključeno da će UEFA uvažiti žalbu Portugalaca i da ćemo protiv Ronalda i društva igrati na Koševu.

Portugalci znaju da nas nosi želja za "osvetom"

Snaga bh. reprezentacije je u kvalitetu igrača, formi, ali i čenjenici da je po mnogim procjenama Portugal veliki favorit. To jača homogenost i motivaciju naših reprezentativaca. To može kompenzirati sve slabosti iskazane tokom kvalifikacija.

Za ostvarenje konačnog cilja trebaće i malo sreće. Osim toga Portugalci znaju da nas nosi želja za „osvetom“ zbog eliminacije od prije dvije godine. Ako budemo igrali na najvećem bh. stadionu to neće biti "smak svijeta". No, sramotno je da će tada biti zatvorena zapadna tribina zbog nedostataka naslanjača na stolicama. O ovoj problematici pisali smo ljetos kada su Sarajevo i Željezničar igrali evropske utakmice.

Ipak, konkretne mjere nisu poduzete. Praktično u BiH ne postoji stadion koji bi zadovoljio evropske standarde.

Za kraj jedna zanimljivost. Dimenzije Koševa su 105 x 68 metara, dok je Bilno Polje nešto manje. Dimenzije su 103 x 65 metara.

U nastavku teksta donosimo rezultate tri posljednje utakmice koje je bh. reprezentacija odigrala na Bilinom polju i na Koševu.

Stadion Bilino Polje – Zenica BiH – Albanija 2:0 BiH – Bjelorusija 1:0 BiH – Luksemburg 5:0 Stadion Koševo – Sarajevo BiH – Gana 2:1 (prijateljska) BiH – Francuska 0:2 BiH – Grčka 0:0 (prijateljska)