Nogomet
0

Bilić protiv poskupljenja ulaznica: Fudbal nije polo ili golf i nije sport samo za "višu klasu"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski The Sun je objavio da prosječna cijena godišnje ulaznice klubova Premiershipa iznosi 489 funti, što je sedam puta skuplje od najjeftinije godišnje ulaznice za mečeve Barcelone. Uz to, nerijetko se spominju dodatna poskupljenja...

Liverpool je nakon završenih radova na Main Stand tribini povisio cijenu ulaznica na 77 funti, što je rezultiralo bojkotom navijača u 77. minuti meča protiv Sunderlanda s kojim je Liverpool remizirao (2:2). Klub sa Anfielda je nakon toga odlučio vratiti cijenu na 59 funti.

Britanski The Sun navodi da je cijena najjeftinije godišnje ulaznice za domaće mečeve Barcelone 77 funti, Bayern Minhena 104 funte, Juventusa 321 funtu, dok je prosječna cijena godišnje ulazice u Premirshipu 489 funti.

Jedan od mnogih koji su istakli nezadovoljstvo zbog visokih cijena ulaznica je i hrvatski trener na klupi West Hama Slaven Bilić koji smatra da fudbal treba biti dostupan svima.

"Razumijem da je fudbalski klub ujedno i biznis, ali sam vidio sjajnu sliku jedne gospođe na Anfieldu. Čuvala je transparent na kojem je pisalo: 'Ja nisam kupac, nego navijač'. Dakle, morate naći balans, posebno u Premiershipu gdje se dobija mnogo novca od TV prava i sponzorstava. Cijene ulaznica bi trebale biti pogodne za fanove. Fudbal nije polo, nije golf ili sport za 'višu klasu'. To je najpopularniji spot u ovoj zemlji i ne bi trebao biti privilegija porodicama za gledanje. Trebao bi biti dostupan. Ako odete u market i želite kupiti kavijar i šampanjac, to je skipo, ali hljeb i mlijeko ne bi trebali biti skupi. Tako je i s fudbalom", kazao je Bilić.