Nogomet
0

Bilić: Nijemci igraju nogomet kao iz knjiga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dva dana prije utakmice s Njemačkom u stožeru hrvatske reprezentacije održan je sastanak s igračima na kojem se analizirala igra "elfa".

Sastanak je trajao oko sat i pol, a osim što im je hrvatski izbornik Slaven Bilić sa svojim najbližim suradnicima objasnio glavne prednosti i mane njemačke reprezentacije igrači su gledali DVD u trajanju od 35 minuta s glavnim karakteristikama njemačke igre.

"Nijemci igraju uredan i organiziran nogomet, prava su preslika iz nogometnih knjiga. Odlično drže raspored igre i kod njih nema previše iskakanja iz sustava. Premda nisu briljirali u prvom su kolu pokazali snagu i moć," istaknuo je hrvatski strateg, javila je Hina.

Bilić je naglasio kako su Nijemci kompaktni i čvrsti, ali i dodao kako ih se ne boji.

"Na papiru Njemačka i Hrvatska su dvije ravnopravne reprezentacije, a odlučit će inspiracija pojedinaca. Možemo im kvalitetno parirati u svim segmentima igre," dodao je hrvatski strateg.

Hrvatski izbornik još uvijek nije donio konačnu odluku o sastavu i sustavu igre, još uvijek razmišlja hoće li krenuti s dva napadača i četvoricom u veznoj liniji, ili s jednim napadačem i petoricom igrača na sredini terena.

"Za svaku varijantu imam još po jednu dvojbu. Obje varijante imaju svoje prednosti, ali i svoje nedostatke," dodao je otkrivši 'čarobnu formulu' kako pobijediti Nijemce.

"Moramo biti čvrsti, jaki u bloku, dolaziti sa što više igrača u njihov kazneni prostor. Moramo igrati daleko bolje nego protiv Austrije."

Podatak da šestorica hrvatskih igrača igraju u Bundesligi Bilić smatra prednošću, ali i nedostatkom. Na konstataciju da bi hrvatska reprezentacija možda od svih sudionica prvenstva mogla najbolje poznavati igru "elfa" Bilić je istaknuo: "Sasvim je jasno kako Ivan Klasnić zna sve o Peru Mertesackeru ili o Timu Borowskom, međutim i oni znaju sve o njemu. Mi sve znamo o njima, ali i oni znaju sve o nama," kazao je.

Njemačka je na otvaranju prvenstva protiv Poljske odigrala s trojicom napadača, u sastavu su bili Miroslav Klose i Mario Gomez kao isturene špice, dok je Lukas Podolski prijetio s krila.

"Nijemci bez obzira na imena igrača drže isti sustav. S Podolskim u sastavu je to malo ofenzivnije, no na njegovom mjestu može igrati i primjerice Bastian Schweinsteig ili netko drugi. Oni su odlično organizirani."

Na dosadašnjim velikim natjecanjima hrvatska reprezentacija je uvijek pružala najbolje utakmicu u drugim susretima. Od pet takvih susreta tri puta je slavila (Danska, Japan, Italija), a dva puta remizirala (Francuska, Japan), a zanimljivo nikada nije izgubila.

"Hrvatska se na tri zadnja turnira nakon loših otvaranja poput feniksa dizala u drugim utakmicama, to je bilo fascinantno. Nama će biti lakše jer već imamo tri boda i neće biti tolikog pritiska kao na otvaranju turnira," zaključio je Bilić.