Oštar start
0

KOLUMNA / BiH vs. Francuska – "lopovska posla"

Piše: Bakir Tiro
U zemlji čiji mnogi građani rove po kontejnerima! U kojoj penzioneri zbog neimaštine žive na izdisaju jer nemaju novca ni za lijekove! U kojoj mladost nema posla i najljepše godine života provodi u tzv. kokuzluku! U zemlji u kojoj su pojedini političari kriminalci! To jeste, kriminalci su političari! U kojoj njihovi prijatelji tajkuni "u šaci" drže skoro cijelu državu! U kojoj svojim "sretnicima – radnicima" plaću daju na kapaljku! Skoro sedam posto prosječne plaće za ulaznicu.

U zemlji u kojoj je prosječna plaća 600 maraka! U kojoj je jedan od glavnih brandova, da prostite, "tariguz"! U ovoj divnoj, ali izmrcvarenoj zemlji... Ne daju nam ni fudbal da gledamo!

Cijena ulaznice za utakmicu kvalifikacija za EURO 2012. između BiH i Francuske je 40 maraka!

Dakle, svi obični smrtnici koji budu željeli sa zapadne tribine Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", barem na 90 minuta zaboraviti na tužnu svakodnevicu, te "nahraniti se duševnom svetinjom", morat će izdvojiti skoro sedam posto svoje, uglavnom, neredovne plaće.

Ne moramo svi na najskuplju, zapadnu tribinu, kažu nam u Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH. Tačno. Ne moramo?! Ili možda neće moći svi oni koji bi htjeli da se počaste praznikom fudbala 7. septembra ove godine?! Ko zna da li će biti dovoljno ulaznica za zapad dok u N/FS BiH karte podijele svojim jaranima (pojedinim političarima, kriminalcima i tajkunima, njihovoj djeci, rođacima...).

Lopovi su u ovom društvu privilegirani i u fudbalu. Mogu besplatno na sve utakmice. Išli su, i ići će. Ma, koliko iz N/FS BiH tvrdili da gratis ulaznica neće biti.

Zašto su cijene astronomske?

Sudar sa obezglavljenim Francuzima može se gledati i sa drugih tribina, poručuju nam "loseri" iz N/FS BiH.

I to je tačno. Sa istoka "Koševa" za 30 KM. Puno, ali koliko-toliko podnošljivije. Sa juga i sjevera naš državni tim moći ćete bodriti za 20 KM. Ova, najjeftinija varijanta, većini fudbalskih fanatika prihvatljiva je za ovdašnje prilike. Međutim, koliko građana ove zemlje sa prosječnim i ispodprosječnim primanjima može stati iza golova?!

Obrazloženje svih obrazloženja iz N/FS BiH je da im se "u odnosnu na ranije susrete igrane na zeničkom 'Bilinom polju' cijene ulaznica sada ne isplati smanjiti"?!

Zašto su, s obzirom na standard građana BiH, cijene bile i ostale astronomske? Pa, kako bi se "foteljašima" iz N/FS BiH isplatilo pojeftiniti karte, kada su u proteklim godinama opuhali nekada punu kasu Saveza? Zašto bi to učinili baš sada, kada je N/FS BiH bukvalno pred bankrotom?!

Legalno bezobrazni

No, badava čelnicima Saveza zarada od poniženih državljana BiH. Džaba, ako politički diletanti na fudbalskim funkcijama ne usvoje novi Statut N/FS BiH, na kojem ultimativno insistiraju FIFA i UEFA.

Putem prodanih ulaznica za utakmicu sa "galskim pijetlovima" uzet će novac iz uglavnom "šupljih džepova" hiljada navijača BiH. Onih koji istinski vole ovu zemlju i njenu reprezentaciju. Onih koji će dati i zadnju marku iz kuće kako bi bodrili Hasagića, Džeku, Pjanića, Ibiševića, Misimovića, Spahića…

A onda, krajem oktobra, zbog istih ovih pametnjakovića iz N/FS BiH koji su odlučili opljačkati navijače vlastite reprezentacije, mogli bi otići u izolaciju.

Ne bude li jednog predsjednika N/FS BiH u četverogodišnjem mandatu, neće biti ni nas na FIFA-inoj karti svijeta. Neće biti ni reprezentacije za koju žive istinske patriote u Bosni i Hercegovini.

U slučaju kataklizme bh. fudbala nećemo ni biti u prilici da kupimo skupe ulaznice za utakmice u kojima će profitirati lopovi. Ovi iz N/FS BiH, ali i tapkaroši koji će uoči duela na olimpijskom zdanju karte nuditi po još masnijim cijenama od legalno bezobraznih.

BiH vs. Francuska – "lopovska posla"!