Debi Pjanića i Blaževića
0

BiH poražena od Bugarske

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U prijateljskoj utakmici u Zenici na stadionu Bilino polje nogometna reprezentacije Bosne i Hercegovine poražena je od selekcije Bugarske rezultatom 1:2. Za novog bh. selektora Miroslava Blaževića bila je to prva utakmica na kormilu naše reprezentacije. Također, za reprezentaciju je debitirao i 18-godišnji Miralem Pjanić igrač francuskog Lyona i velika nada bh. nogometa.

Bh. reprezentacija utakmicu je počela agresivnije od Bugara te je odmah na početku stvorila dvije velike šanse. Nakon ubačaja Misimovića, Muslimović u 3. minuti susreta pogađa stativu. Muslimović je već u 5. minuti ponovo imao još jednu stopostotnu šansu za pogodak koju međutim nije iskoristio.

U 25. minuti susreta Senijad Ibričić je napravio početničku grešku poklonivši loptu Dimitru Berbatovu koji lako poentira za vodstvo Bugarske od 1:0.

Iz jedne naizgled bezopasne akcije Bugari sredinom drugog poluvremena dolaze do novog vodstva. U 57. minuti Berbatov bježi Bajiću i trese mrežu Brašnića.

U 59. minuti nogometaš Hajduka Senijad Ibričić iskupio se za pogrešku u prvom poluvremenu postigavši pogotak glavom, prvijenac u dresu reprezentacije BiH, čime je rezultat smanjen na 2:1.

Uprkos porazu, bh. nogometaši odgrali su dobro i stvorili dosta izglednih prilika, a odlično je odigrao i Miralem Pjanić.

Utakmicu je pratilo oko 15 hiljada gledatelja, a na tribinama među navijačima utakmicu je posmatrao i bivši kapiten i legenda bh. nogometa Sergej Barbarez.

Podsjećamo, nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj republici. BiH se nalazi u grupi 5 sa selekcijama Španije, Turske, Belgije, Armenije i Estonije. Prvu utakmicu reprezentacija BiH igrat će 6. septembra u Španiji.

Raspored kvalifikacijskih utkamica za SP 2010:

  1. septembra 2008. godine: Španija - BiH
  2. septembra 2008. godine: BiH - Estonija
  3. oktobra 2008. godine: Turska - BiH
  4. oktobra 2008. godine: BiH - Armenija
  5. marta 2009. godine: Belgija - BiH
  6. aprila 2009. godine: BiH - Belgija
  7. septembra 2009. godine: Armenija- BiH
  1. septembra 2009. godine: BiH - Turska
  2. oktobra 2009. godine: Estonija - BiH
  3. oktobra 2009. godine: BiH - Španija