Nogomet
37

BiH igra protiv Obale Slonovače: Prvi ozbiljniji test za naše Zmajeve

Piše: Edin Isanović
(Foto: NS BiH)
Nogometna reprezentacija BiH odigrat će u noći sa petka na subotu (po našem vremenu) prijateljsku utakmicu protiv Obale Slonovače u sklopu priprema za Mundijal u Brazilu. Meč će biti odigran u St. Louisu na stadionu Edward Jones Dome. Bit će ovo dobra prilika da selektor Safet Sušić testira formu pred planetarni izlog nogometa.

Šef državnog bh. tima naglasio je kako neće računati na usluge Bičakčića i Lulića. Prvi je bio povrijeđen i još uvijek se oporavlja, dok je nogometaš Lazija trenirao smanjenim intenzitetom. Zmajevi bi trebali imati i veliku podršku sa tribina, jer u ovom dijelu SAD-a živi više desetina hiljada građana koji su porijeklom iz BiH.

Posljednje dvije prijateljske utakmice bh. reprezentacije je izgubila. U novembru 2013. godine Argentina je upravo u St. Louisu slavila 2:0, dok je u martu ove godine Egipat u Austriji slavio identičnim rezultatom.

Na press konferenciji koja je održana nakon treninga Sušić je, između ostalog, izjavio da se u St.Luisu osjeća dobro i vjeruje da će ovaj put navijači otići zadovoljni, jer su prošli otišli razočarani.

Pobjeda nije prioritet u ovoj utakmici, što je selektor objasnio:

„Ja već imam iskustva sa Svjetskih prvenstava i mogu reći da ni dobra igra ni pobjeda ne bi trebali da nas zavaraju, a niti loša igra i poraz da nas razočaraju. Sjećam se kako smo 1984. godine igrali dobro u prijateljskim utakmicama, a nismo uspjeli proći ni grupnu fazu. Opet tokom priprema za Mundijal u Italiji 1990. igrali smo loše, ali smo se plasirali u četvrtfinale“, prenosi zvanična stranica N/FSBiH.

Napadač Zmajeva Vedad Ibišević istakao je kako je reprezentacija Obale Slonovače izuzetno kvalitetna sa puno dobrih individualaca.

“Iako ne igra na nekadašnjem nivou Drogba je njihov najbolji igrač, neće biti jednostavno igrati sa njima”, potcrtao je popularni Vedo.

Inače trening je protekao u dobroj atmosferi, uz prisustvo bh navijača i jedino je Bičakčić radio po posebnom programu. Prije treninga Ibišević i Džeko su ispunili želju igrača američkog fudbala da razmijene dresove. Chris Givens i Jared Cook su igrači Rams tima iz St. Luisa koji su bili trostruki svjetski prvaci.

Po završetku treninga našeg tima, na teren su izašli i igrači Obale Slonovače da odrade svoj trening.

Utakmica Obala Slonovače-BiH igra se u petak u 19:30 sati po lokalnom vremenu. Direktan prijenos osiguran je na FACE TV u u noći sa petka na subotu u 02:30 sati po našem vremenu.