Nogomet
5

BHT Premijer liga: Sloboda gostuje u Banjoj Luci, Veziri na Bilinom Polju

Piše: Edin Isanović
Sulejman Krpić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Krpić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proljetni dio BHT Premijer lige počinje ovog vikenda. U subotu je na programu pet utakmica 19. kola, dok se tri meča igraju u nedjelju. S obzirom da je ostalo da se odigra 12 kola, a šest klubova ispada u niži rang, mnogi su skoloni reći kako će ovo biti najzanimljivija borba od postojanja lige.

Kako za šampionsku titulu i izlazak na evropsku scenu, tako i za opstanak. Lider prvenstva tuzlanska Sloboda gostuje danas u gradu na Vrbasu. Izabranici Husrefa Musemića pokušat će ostati neporaženi protiv Borca koji se nalazi u opasnoj zoni.

"Ovo je izuzetno važna, ali i teška utakmica za obje ekipe. Borac je jedna od rijetkih ekipa koja je nama uzela bodove na Tušnju, ali sve je to bilo zasluženo. Mi smo možda u jednoj blagoj psihološkoj prednosti u odnosu na njih. Nama su potrebni bodovi za prvo mjesto, a oni se bore za opstanak", kazao je Musemić.

Čelnici banjalučkog kluba angažovali su nekoliko pojačanja kako bi pokušali izboriti opstanak u elitnom razredu bh.nogometa. Kapiten Boris Raspudić vjeruje kako uz pomoć navijača mogu do kompletnog plijena protiv lidera.

"Sloboda u svom sastavu ima nekoliko vrhunskih individualaca. Ipak, to ne smije da nas interesuje. Važno je kako ćemo mi izgledati na terenu. Ako budemo pravi, pobjeda i slavlje sa našim navijačima neće izostati“, naglasio je Raspudić.

Zanimljivo će biti i u komšijskom okršaju Čelika i Travnika na Bilinom Polju. Navijači zeničkog kluba su zakazali protestnu šetnju, a izabranici Elvedina Beganovića na terenu će se boriti za nove bodove.

"Zadovoljni smo urađenim pripremama i spremno dočekujemo Travnik. Istrčat ćemo željni pobjede i osvajanja bodova. Pratili smo situaciju u Travniku, doveli su nove igrače, ali i mi smo zadovoljni sa našim timom, vjerujemo u sebe i bazirat ćemo se na svoju igru i svoje igrače", izjavio je strateg crveno-crnih Elvedin Beganović.

Gosti sa Pirote pokušat će ostati neporaženi.

Najprijatnije iznenađenje, bijeljinski Radnik odmjerit će snage sa ekipom Mladost Doboj Kakanj. Izabranici Slavke Petrovića su od početka prvenstva stanovnici vrha tabele. Cilj im je izlazak u Evropu. U ovom dvoboju su favoriti. Premda, gosti potcrtavaju kako u Semberiji mogu osvojiti bod.

Vitez ne bi trebao imati problema u sudaru sa slabašnim Veležom. Također, Rudar iz Prijedora veliki je favorit u okršaju sa zvorničkom Drinom.

Parovi i satnica:

Subota Radnik – Mladost DK 14:00 sati (prijenos na Arena Sport)

Rudar Prijedor – Drina 14:30 sati Čelik – Travnik 14:30 sati Vitez – Velež 14:30 sati Borac – Sloboda 17:00 sati (prijenos na Moja TV)

Nedjelja Slavija – Olimpic 14:30 sati Zrinjski – Sarajevo 15:00 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar – Široki Brijeg 16:30 sati (prijenos na BHT1)