Nogomet
55

Bh. reprezentacija gostuje u Grčkoj: Napadačka moć glavni adut Zmajeva

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bh. nogometna reprezentacija večeras na stadionu "Georgios Karaiskakis" u Pireju igra protiv Grčke četvrtu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji.

U dosadašnja tri meča Heleni imaju maksimalan učinak, dok su Zmajevi upisali dvije pobjede i jedan poraz. Njemački strateg Michael Skibbe stigao je na selektorsko mjesto u oktobru 2015. godine. Od njegovog dolaska Grci igraju nešto ofanzivnije.

Bitka za svaki centimetar terena

Stoga, za očekivati je da će domaći krenuti euforično u prvim minutama, a bh. reprezentativci će se truditi da taj početni nalet i entuzijazam prođu bez štete, i da što prije uspostave kontrolu igre. Ovisno koliko će u tome uspjeti izabranici Mehmeda Baždarevića, proporcionalno će jačati ili opadati euforija domaćih. Ova utakmica je posebna sama po sebi jer tri boda donose dobru poziciju i realne šanse za drugo mjesto za koje će se, evidentno je to, boriti Grčka i BiH. Uspjeh protiv direktnog konkurenta donosi injekciju sampopuzdanja, potvrdu snage i nedvojbene poticaje.

"Dobro smo radili, pripremili smo se za važnu utakmicu. Nadam se da ćemo napraviti dobar rezultat. Ako igra bude dobra, to možemo očekivati. Remi bi također bio dobar rezultat, ali mi ne kalkulišemo, pripremali smo se da igramo na pobjedu. Međutim, protiv dobre ekipe kakva je Grčka, neriješeno nije nezadovoljavajući", istakao je selektor bh. nacionalnog tima Mehmed Baždarević. Dodao je kako je Sead Kolašinac trenirao sa ekipom i da se osjeća dobro.

Šef državnog tima imao je riječi hvale za igru grčke reprezentacije. Onda je izgovorio znakovitu rečenicu.

"Budemo li trčali i borili se, Grcima možemo napraviti probleme", kazao je Baždarević. Upravo je toga nedostajalo u meču protiv Belgije u Briselu kada su Zmajevi za 90 minuta napravili samo sedam prekršaja. Za očekivati je da će na stadionu Olympiacosa biti drugačija priča. Nadamo se kako će bh. reprezentativci voditi bitku na svakom centimetru terena.

"Forma nam može pomoći, ali moramo dati sve od sebe. Sama forma ne znači ništa. Grčka igra drugačije od Belgije, znamo kako su osvojili Evropsko prvenstvo. Oni se prvo brinu za svoj gol, a preko kontri pokušavaju nešto napraviti. Mi volimo držati loptu i napadati, ali ne trebamo se zalijetati. Grci nisu naivni, trebamo biti fokusirani", naglasio je pred nedjeljni dvoboj kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko.

Ključno je ući u smirivanje utakmice bez rezultatskog minusa

Ono što ohrabruje jeste činjenica da su bh. reprezentativci željni viteškog nadmetanja, s ciljem da budu bolji, uspješniji. Ako je logično očekivati da će euforični val domaćina na početku primorati Zmajeve da se prioritetno brane, logično je da će Grčka ispuhati nakon 15 ili 20 minuta. Naravno, pod uslovom da Baždarevićevi izabranici polako ali sigurno izađu iz defanzivne zone posjedom lopte, mirnoćom bi snizili ritam utakmice, a onda čekali trenutak za pogodak. Ključno je da se u smirivanje utakmice uđe bez rezultatskog minusa.

"Ne bih se bunio ni da bude 0:0 pa da na kraju završimo na SP. Ipak, ovo je jedna od najvažnijih utakmica za oba tima. Imamo pritisak i jedni i drugi, a njihova prednost je domaći teren. Međutim, svaki od nas treba dati maksimum, samo tako možemo doći do pozitivnog rezultata", tvrdi Džeko koji će predstavljati najveću prijetnju za gol domaćina.

Jasno je kako će ovaj okršaj utjecati na scenarij raspleta u grupi H. Selektor domaćih Michael Skibbe podvukao je kako respektuje bh. tim, ali vjeruje u osvajanje kompletnog plijena.

"Pobjeda je naš cilj, ne razmišljamo o drugom ishodu meča. Očekujem dobru igru dva tima koja su kvalitetna. Vjerujem da će biti borbe na sredini terena te da će igrači pokazati mnogo u napadu", kazao je Skibbe koji je posebno podvukao

Džeku i Pjanića kao najveću opasnost za gol Grčke.

Zmajevi itekako mogu biti opasni za domaćina iz prekida. Svaki slobodnjak je za Pjanića gol šansa, dok su ubačaji iz kornera velika prilika za Džeku i Ibiševića koji igraju u sjajnoj formi za svoje klubove. Stoga će u fazi napada ovaj segment biti itekako bitan. Upravo je napadačka moć glavni adut Zmajeva u ovom meču.

Ipak, najvažnije je da svi bh. igrači budu u optimalnom izdanju. Podbacili li jedan ili dvojica, neće biti dobro. Podbacili više njih, proći ćemo loše. U obrnutom slučaju, uz puno borbe i malo sreće, nametanje kombinatorike i ostalih vrijednosti, gosti mogu doći do punog izražaja. Vrijeme je da jedan gostujući meč protiv kvalitetnog suparnika odigraju na visokom nivou.

Utakmica u Pireju počinje u 20:45 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Forma posljednjih pet utakmica:

Grčka

Holandija – Grčka 1:2 (prijateljska) Gibraltar – Grčka 1:4 (kvalifikaciona) Grčka – Kipar 2:0 (kvalifikaciona) Estonija – Grčka 0:2 (kvalifikaciona) Grčka – Bjelorusija 0:1 (prijateljska)

BiH BiH – Danska 2:2 (Kirin Kup) Japan – BiH 1:2 (Kirin Kup) BiH – Estonija 5:0 (kvalifikaciona) Belgija – BiH 4:0 (kvalifikaciona) BiH – Kipar 2:0 (kvalifikaciona)