Nogomet
17

Bh. olimpijac i singapurska gol mašina Aleksandar Đurić okončao karijeru

FENA
Nekadašnji bosanskohercegovački olimpijac, Aleksandar Đurić, koji je bio član prvog bh. tima na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni u kajaku, u 44. godini u Singapuru je okončao uspješnu nogometnu karijeru.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon nastupa na OI Đurić je nastavio sportsku karijeru kao nogomertaš u Mađarskoj, zatim u Švedskoj, Kini i Australiji, a u 37. godini je prvi put zaigrao za i reprezentaciju Singapura za koju je u 53 nastupa postigao 24 gola, osvojivši i dva naslova južnoazijskog prvaka.

Đurić je najveći trag ostavio u singapurskoj ligi u kojoj je postigao rekordnih 376 golova (330 u S-league i 46 u kupu).

Sportsku karijeru Đurić je počeo u Doboju kao nadareni kanuista na mirnim vodama.

Bio je omladinski prvak Jugoslavije do 15 godina, a u kategoriji do 17 godina bio je među osam najboljih juniora svijeta.

Foto: AFP
Foto: AFP

Novoosnovani Olimpijski komitet BiH 1992. godine pozvao je Đurića da bude član ekipe na OI u Barceloni u kanuu u disciplini C-1 na 500 m, uprkos tome što zbog rata nije trenirao dvije godine.

Njegov nastup na igrama u Španiji bio je neizvjestan. Olimpijski komitet nije imao sredstava da Đuriću plati put u Barcelonu, tako da je autostopom krenuo u Austriju, ali je vraćen sa granice zbog nevažećeg pasoša.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nakon pomoći Olimpijskog komiteta, ipak je iz Ljubljane otputovao za Španiju, gdje je bio jedan od deset sportista, koji su prvi put na OI predstavljali BiH. S posuđenom opremom italijanske i španske reprezentacije Đurić je takmičenje završio u repasažu.

Nakon OI ponovo se posvetio nogometnoj karijeri, u kojoj je na početku bio golman, a zatim vezni igrač.