Nogomet
24

Bh. klubovi u deset sezona LP sedam puta pali na prvoj prepreci

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bordo tim je u utorak navečer poražen od Lecha iz Poznana u okviru 2. pretkola Lige prvaka. Poljski prvak slavio je rezultatom 2:0 na Koševu. Da bh. klubovi u pretkolima Lige prvaka ne bilježe dobre rezultate pokazuje i statistika. U posljednjih deset sezona elitnog evropskog klupskog takmičenja bh. predstavnici su sedam puta eliminisani odmah na startu.

Tri puta su prošli u narednu rundu, a samo je Sarajevo u sezoni 2007/08. uspjelo odigrati šest utakmica Lige prvaka. Izbacili su Marsaxlokk i Genk, dok je Dynamo iz Kijeva bio bolji rival.

No, krenimo redom. U sezoni 2005/06. Zrinjski je neočekivano eliminisan od Dudelanga iz Luksemburga koji je ukupnim rezultatom 4:1 bio bolji od bh. prvaka.

U narednoj sezoni Široki Brijeg je u dvomeču bio bolji od Shakhtyora iz Bjelorusije. U oba susreta su slavili po 1:0. U narednom pretkolu škotski Harts je eliminisao tim sa Pecare.

Modriča je prije sedam godina prvo uspjela eliminisati Dinamo iz Tirane, da bi kasnije bila poražena od Aalborga.

Modriča - Aalborg (Foto: EPA)
Modriča - Aalborg (Foto: EPA)

Nakon toga slijede godine gdje je bh. prvak odmah ispadao nakon dvomeča sa svojim suparnicima. U sezoni 2009/10. Zrinjski je prvo uspio pobijediti Slovan 1:0. Ipak, u revanšu je slovački tim slavio uz uvjerljivih 4:0.

Naredne godine Željezničar je sa ukupnih 6:0 poražen od Hapoela iz Tel Aviva. Utisak nije uspio popraviti Borac koji je 2011. godine eliminisan također od izraelskog kluba - Maccabi Haife. Banjalučani su poraženi sa ukupnih 7:4. Treba istaći da su u gradu na Vrbasu pobijedili favorizovane goste 3:2.

Maribor je prije tri godine u dvomeču sa Plavima sa Grbavice slavio ukupnih 6:2. Željezničar je i 2013. nastupao u pretkolima Lige prvaka. Ovog puta eliminisan je od Viktorije iz Plzena.

Prvak Slovenije Maribor prošle godine je bio bolji od Zrinjskog. Nakon mostarskih 0:0, slavili su na svom terenu 2:0.

Pred Sarajevom je težak zadatak da u revanšu u Poznanu u utorak nadoknadi minus od dva gola i sruši neugodnu tradiciju Lige prvaka.