Nogomet
183

Bh. internacionalac trese mreže u Maleziji, dva hat-tricka u tri utakmice

Piše: J. H.
Malezijski mediji ne prestaju pisati o bh. internacionalcu
Malezijski mediji ne prestaju pisati o bh. internacionalcu
Muamer Salibašić, 28-godišnji Tuzlak, ne prestaje tresti mreže u dresu malezijskog kluba Sarawak. U 17 utakmica postigao je 12 golova, a u posljednje tri čak dva hat-tricka.

Salibašić je prije odlaska u Maleziju, između ostalih klubova, igrao u dresu Željezničara, Čelika, Konyaspora i Podgrmeča, odakle je ove godine prešao u Sarawak, koji je protekle sezone osvojio promociju u najelitnije nogometno takmičenje u toj zemlji, Super ligu Malezije.

Zahvaljujući upravo odličnim igrama i golovima Salibašića, Sarawak je u polufinalu Kupa Malezije. U četvrtfinalu ovog takmičenja, njegov tim je rezultatom 3:1 pobijedio ekipu Sime Darby zahvaljujući golovima bh. internacionalca. Sa ova tri gola, Salibašić sada ima ukupno sedam u ovom takmičenju te se nalazi na prvom mjestu strijelaca.

Za Sarawak, ovo je prvo polufinale nakon 2000. godine.

"U Maleziji sam se odlično snašao. Bilo je malo teže u početku naviknuti se na klimu, hranu i običaje, ali sad je sve u redu. U klubu i od navijača sam prihvaćen stvarno super od prvog dana, bilježimo odlične rezultate iz utakmice u utakmicu, tako da u klubu vlada euforija. Igramo polufinale kupa i nadamo se finalu", kaže Salibašić za Klix.ba.

"Ako postigne tri gola, naravno da je zvijezda. NIje lako postići po tri gola u dvije utakmice", pohvalio je trener Sarawaka, Robert Alberts, bh. internacionalca.

Sarawak je nekoliko mjeseci pratio Salibašićeve igre u Podgrmeču. Polovinom aprila su objavili da nisu uspjeli dovesti ovog ofanzivnog veznog igrača koji može igrati i kao napadač. Međutim, samo dva dana kasnije, 11 sati prije završetka roka, on je ipak završio transfer u ovaj malezijski klub. Zadužio je dres sa brojem 10.

Svoj debi u Sarawaku Salibašić je ubilježio 20. aprila protiv Perlisa. Domaća ekipa pobijedila je rezultatom 2:0, a bh. internacionalac upisao je dvije asistencije. Od tada, postao je miljenik domaćih navijača ali i uprave kluba. Ipak, ostao je itekako vezan za BiH i igre Zmajeva.

"Pratim svaku utakmicu reprezentacije. Ostajem budan do ranih jutarnjih sati zbog vremenske razlike da bih gledao utakmicu. Ovdje nas već svi vide u Brazilu i oduševljeni su našom reprezentacijom", dodaje naš sagovornik.