Nogomet
2

Bh. gradovi u plavo-žutom, građani očekuju spektakl na Bilinom Polju

Piše: D. Brkić
Foto: E. M./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH večeras igra jednu od dvije preostale utakmice kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Na Bilinom Polju Zmajevi dočekuju reprezentaciju Lihtenštajna sa kojom ne bi trebali imati većih problema.

Karte za ovu utakmicu odavno su rasprodate, a večeras se očekuje nogometni spektakl na prepunom stadionu Bilino Polje.

Hiljade navijača iz svih krajeva naše zemlje, "naoružani" navijačkim rekvizitima, već su stigli u Zenicu i sa nestrpljenjem očekuju početak utakmice.

Navijači su se uglavnom udobno smjestili po obližnim kafićima te uživaju u toplom i lijepom vremenu.

"Očekujemo da će večeras ovo biti lakši trening za naše Zmajeve i pet golova u mreži gostiju iz Lihtenštajna", kaže jedan od navijača iz Jajca, kojeg smo zatekli u bašti kafića pored stadiona.

Ostali su došli iz Bugojna, Visokog, Velike Kladuše, Srebrenika, Tuzle i ostalih gradova, a oni koji nisu uspjeli kupiti kartu za večerašnji meč, Džeku i ekipu će gledati na malim ekranima u svojim domovima ili na organizovanim praćenjima na otvorenom.

"Ma sigurno ćemo pobijediti, a ne sumnjam da će i Slovačka namučiti svog protivnika, što će nama i više nego olakšati put u Brazil. Očekujem naravno pobjedu sa golovima Ibiševića i Džeke", kazao je Amer iz Kozarca.

U narednim satima slijedi i obustava saobraćanja ulicama oko Bilinog Polja, a očekuje se i organizovani dolazak navijačkih grupa naše reprezentacije na stadion.

Kako se približava početak utakmice sa Lihtenštajnom, građani Tuzle su sve više ubjeđeni kako će aktuelna generacija Zmajeva ispisati novu historiju.

"Zašto da sumnjamo u Zmajeve, koji su superiorni u ovim kvalifikacijama. Lihtenštajnu i Litvaniji su dali 12 golova. Siguran sam kako Zmajevi idu na Mundijal“, kaže nam veliki navijač naše reprezentacije Nihad Salihbegović.

Nekadašnji prvotimac Slobode Tarik Okanović, također je optimista pred dvomeč generacije.

"Loš dan je iza nas, onaj protiv Slovačke u Zenici. Došli smo pred vrata Mundijala, red je da u velikom stilu odemo u Brazil. Uopšte ne sumnjam u uspjeh naše reprezentacije“, kaže on.

Prodajom rekvizita, zastava, dresova, šalova i dr., zadovoljni su ulični trgovci.

"Samo da odu u Brazil, prodaja će porasti 500 posto", reče nam jedan od njih, koji je prognozirao pobjedu Zmajeva večeras rezultatom 5:1.

Neki od navijača smatraju kako će posao biti okončan večeras, odnosno da će Grci izgubiti od Slovačke i da će slavlje početi večeras i da će trajati narednih sedam dana.