Nogomet
0

Bh. fudbalerke žele prve bodove protiv Estonije i Belgije

Anadolija
Foto: NFSBiH
Foto: NFSBiH
Ženska seniorska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine trenirala je danas u Zenici na ateletskom stadionu na Kamberovića polju gdje se pripremaju za kvalifikacione mečeve s Estonijom i Belgijom, u okviru 2. i 3. kola grupe 7, za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Holandiji.

Kapiten reprezentacije Amira Spahić, članica kluba SFK 2000, rekla je kako je atmosfera među djevojkama odlična.

"Djevojke su spremne, razmišljamo o sutrašnjoj pobjedi, a za drugu utakmicu ćemo vidjeti šta ćemo raditi. Svaki put nam neko fali, ali koga nema bez njega se može i mora. Dat ćemo sve od sebe i nadamo se pobjedi", rekla je Spahić.

Selektor Samira Hurem imala je velikih problema sa povredama tri najbolje reprezentativke. Ipak, vjeruje u kvalitet i šansu da se osvoje bodovi.

"Nažalost, tri najbolje igračice koje su inače standardne nam fale i nekako su one naš napad. Morali smo da nađemo rješenja, iako ona nisu baš adekvatna, ali nećemo odustati od cilja da osvojimo bodove protiv Estonije, pogotovo što sa njima nismo nikada ni igrali. Bolje smo rangirane i iskreno se nadam da će mlađe igračice koje su dobile priliku pokazati da bez obzira na sve možemo odigrati dobru utakmicu i osvojiti bodove", rekla je Hurem.

Izabranice selektorice Hurem u utorak igraju drugi susret u Zenici protiv selekcije Belgije, o kojoj će razmišljati nakon sutrašnje utakmice sa Estonijom.

"Najvažnije nam je da sutra iskoristimo što imamo i da postignemo golove, i voljela bih da se to desi u prvih petnaest minuta. Igračice su motivisane i one to žele, a kad završimo s Estonijom, sljedeći dan ćemo odmah razmišljati i o Belgiji. Bit će sigurno teško, pokazale su kvalitet i veličinu, ali smo na domaćem terenu i znamo kako igraju. Želim da sa Estonijom prođemo bez povreda i kartona kako bi smo održali ovo što imamo", dodala je Hurem.

Naglasila je kako je nedostatak kvalitetnih igračica u ženskom fudbalu u Bosni i Hercegovini još uvijek veliki problem.

"Izgubili smo posljednju utakmicu visokim rezultatom, a to smatram da je i zbog rasporeda, nismo mogli birati i igrali smo odmah pet utakmica na početku. Očekujem da ove dvije utakmice odigramo mnogo bolje i osvojimo bodove, što je najvažnije. Naše djevojke su izuzetno motivisane, pogotovo kada igraju protiv dobro rangiranih, jakih protivnika i imaju karakter. Nadamo se da ćemo kroz kvalifikacije raditi što više i osvojiti bodove, da radimo i napravimo uspješnu reprezentaciju. Na pola smo puta, pomjerili smo se za devet mjesta, i možda je teško razmišljati o Svjetskom ili Evropskom prvenstvu, ali to nam je konačni cilj", rekla je Hurem.

Selektorka Samira Hurem na raspolaganju ima 22 igračice, s obzirom na to da su Lidija Kuliš, Amela Kršo i Iris Kadrić povrijeđene.

Osim ženske reprezentacije, sa selektorkom Hurem kratko smo razgovarali i o muškoj A reprezentaciji, s obzirom da je i selektor Mehmed Baždarević imao problema sa povredama i morao je igrati bez nekih ključnih igrača, te pokazao da se rezultati ipak mogu napraviti.

"Ja kao i svi ostali voljela bih da nije Irska. Imaju svoj način igre, poput Škotske ili Engleske, agresivnu igru sa puno trke. Mi imamo kvalitet igre i vjerujem u selektora Baždarevića i naše igrače kojima je bilo teško doći do baraža. Uspjeli su i uz dobru analizu protivnika, kako blokirati njihovu igru i nametnuti svoju, da je to ključ i da imamo rješenje. Ne bojimo se baraža, ali to je tako moralo i biti", rekla je Hurem, poželivši sreću selektoru Baždareviću i njegovim igračima.

Fudbalerke BiH su bez bodova nakon jedne odigrane utakmice, kao i Estonija, koja je odigrala dva susreta. Engleska, Belgija i Srbija imaju po tri boda iz po jedne odigrane utakmice. 

Susret Bosna i Hercegovina - Estonija igra se sutra, 23. oktobra u Trening centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sa početkom u 15 sati, dok je meč protiv Belgije u utorak, 27. oktobra, također u 15 sati.