Nogomet
21

Bh. fudbal u 2015. godini: Od titule Sarajeva, do magle i Dublina

Piše: O. T.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najpopularniji sport na svijetu nije ponudio godinu koja ima posebne specifikacije u ovoj zemlji. Klupski bh. fudbal i dalje stidljivo najavljuje boljitak, dok su bh. reprezentacije ponovo "polomile" zube u kvalifikacijama. Slične scenarije gledali smo i prije.

Klupski fudbal i futsal

Sarajevo je nakon osam godina, na pogon Vincenta Tana, uz nebrojene promjene na terenu i na klupi, pod visokim pritiskom i tabletama za smirenje, uspjelo osvojiti titulu prvaka BHT Premijer lige.

Titulu su osigurali pobjedom nad Slobodom (3:1) na Koševu u posljednjem kolu prvenstva, a iza sebe su sa tri boda manje ostavili najljućeg rivala i komšiju ekipu Željezničara.

Kup Bosne i Hercegovine osvojio je Olimpic koji je, nakon što je uzvratni meč na Koševu završen identičnim rezultatom kao i onaj na Pecari (1:1), boljim izvođenjem penala od Širokog Brijega došao do prve velike titule u svojoj historiji.

Treneri Sarajeva i Olimpica u vrijeme osvajanja trofeja bili su Dženan Uščuplić i Mirza Varešanović. Ni jedan ni drugi više nisu treneri ovih klubova. O temi "roka trajanja trenera u Premijer ligi" dovoljno je podsjetiti se navedeni primjera.

O nastupima u evropskim takmičenjima ponovo je neukusno govoriti. Sarajevo je ispalo odmah u drugom pretkolu Lige prvaka od Lecha sa ukupnih 3:0, Olimpic od Spartaka iz Trnave u prvom pretkolu Evropske lige zbog manje postignutih golova u gostima (u Češkoj bilo 0:0, u Sarajevu 1:1), dok je Zrinjski sa ukupnih 3:2, u istoj fazi i takmičenju kao i Olimpic, ispao od armenskog Shiraka. Izuzetak je napravio Željezničar koji je, izbacivši anonimni Balzan i sasvim respektabilni Ferencvaroš (oba kluba ukupnim rezultatom 3:0), stigao do trećeg pretkola Evropske lige gdje ga je sa ukupnih 3:1 izbacio Standard.

Dominaciju u ženskom fudbalu nastavile su igračice SFK 2000 Sarajevo koje su osvojile duplu krunu u prošloj sezoni, dok su se kao drugoplasirana ekipa grupne faze kvalifikacija za Ligu prvaka oprostile od evropskih takmičenja.

Šampioni Premijer futsal lige su igrači MNK Centar, a MNK Zrinjski je osvojio Kup BiH u futsalu. Ekipa Centra je u UEFA Futsal kupu prošla preliminarnu rundu u kojoj je u grupi izbacila Goteborg i Uni Bern, ali je zaustavljena u glavnoj rundi gdje je u grupi ostala iza Benfice, Dobrobeca i Grand Pro Varne.

Reprezentacije

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na putu za Evropsko prvenstvo koje se narednog ljeta održava u Francuskoj zaustavljena je u baražu od Irske ukupnim rezultatom 3:1. Meč u zeničkoj magli okončan je remijem (1:1), ali smo u Dublinu poraženi 2:0. U grupnoj fazi bili smo treći. U leđa smo gledali Velsu i Belgijii, dok su iza nas ostali Izrael, Kipar i Andora.

Nismo, dakle, uspjeli povezati plasmane na dva velika takmičenja, pa smo se nakon nastupa na Mundijalu u Brazilu 2014. godine vratili starim navikama da loše otvorimo kvalifikacije i da se do kraja spašavamo "kako znamo i umijemo", ali i da ne uspijemo sretno okončati utrku.

Mlada reprezentacija BiH je tek u 4. kolu Grupe 9 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo osvojila prvi bod. I to na Koševu protiv favorizovane Engleske kada je bilo 0:0. Posljednji smo u grupi iza Engleske, Švicarske, Norveške i Kazahstana.

Juniori su na proljeće ispali u elitnoj rundi kvalifikacija za Euro koje se proteklog ljeta održalo u Grčkoj. U grupi sa Ukrajinom, Crnom Gorom i Poljskom bili smo treći. U kvalifikacijama za Euro koje će se naredne godine igrati u Njemačkoj ispali smo već u prvoj rundi gdje smo u grupi bili posljednji, iza Turske, Ukrajine i Azerbejdžana.

Kadetska reprezentacija BiH u kvalifikacijama za Euro 2015 ispala je u elitnoj rundi gdje smo u grupi bili treći iza Češke i Škotske. Imali smo četiri boda kao i Škotska, ali međusobni omjer je presudio u njihovu korist. U kvalifikacijama za Euro 2016 ponovo smo izborili elitnu rundu ostavivši iza sebe Estoniju i Moldaviju u grupi. U elitnoj rundi sredinom marta naredne godine čekaju nas Rusija, Italija i Gruzija koja će biti domaćin svih utakmica.

Ženska reprezentacija je nakon pet odigranih mečeva na četvrtom mjestu grupe 7 kvalifikacija za Euro 2017. Iza nas je Estonija, a ispred nas su Engleska, Belgija i Srbija.