Michel Platini
0

"Bez stadiona u Kijevu Ukrajina ostaje bez Eura!"

Totalsport
Michel Platini (Foto: Reuters)
Michel Platini (Foto: Reuters)
Predsjednik Evropske nogometne federacije Michel Platini zaprijetio je u ponedjeljak Ukrajini oduzimanjem domaćinstva Eura 2012. ukoliko se gradnja stadiona u Kijevu i Ljvivu ne pomakne s mrtve tačke.

Na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Evropske komisije u Bruxellesu, Platini je izrazio zabrinutost napretkom izgradnje zbog čega je najavio da će idućih dana posjetiti Ukrajinu. Od novoizabranog predsjednika Viktora Janukoviča će pritom tražiti da u roku od deset dana da garancije kako će stadioni biti izgrađeni na vrijeme.

"Ukoliko stadion u Kijevu, na kojem bi se trebala igrati finalna utakmica, ne bude završen, Ukrajina neće biti domaćin Evropskog prvenstva", jasan je bio Platini.

Ukrajina bi trebala organizirati prvenstvo zajedno s Poljskom u kojoj radovi na četiri stadiona (Varšava, Poznan, Gdanjsk i Wroclaw) zasad napreduju prema planu. Dobra je situacija i u ukrajinskim gradovima Donjecku i Harkivu, ali Kijev i Ljviv opasno zaostaju. Pojavile su se, stoga, špekulacije da je Njemačka spremna uskočiti na mjesto Ukrajine, ali Platini odbacuje takve priče.

"Zasad nemamo plan B", poručio je prvi čovjek evropskog nogometa i dodao:

"Zabrinut sam stanjem u Ukrajini, ali ne gubim nadu".