Turski premijer
0

"Bez politike za vrijeme utakmice s Armenijom"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan apelovao je u utorak na nogometne navijače da zaborave politiku u vrijeme sutrašnje utakmice između Turske i Armenije u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, budući da ta dva susjeda pokušavaju da obnove diplomatske odnose.

Predsjednik Armenije Serž Sarksjan potvrdio je da će prisustvovati kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko prvenstvo koja se igra u Turskoj samo nekoliko dana pošto su Ankara i Jerevan potpisali sporazum o okončanju stogodišnjeg neprijateljstva.

  • Armenski predsjednik i reprezentacija će upoznati tursku gostoljubivost, izjavio je Erdogan uoči utakmice koja se igra u Bursi, prenosi Reuters.

On je rekao i da je uvjeren da njegova zemlja i stanovnici Burse neće pokleknuti pred onima koji hoće da iskoriste nogomet za ostvarivanje političkih ciljeva.

Turski mediji su objavili da će vlasti preduzeti stroge mjere sigurnosti, kako bi se izbjegle eventualne provokacije za vrijeme utakmice.

Do tenzija u odnosima dvije zemlje došlo je zbog toga što Armeni masovni pokolj, koji su Turci Osmanlije izvršili nad pripadnicima njihovog naroda za vrijeme Prvog svjetskog rata, smatraju genocidom, dok Turska odbacuje ovaj pojam.

Zvaničnici obje zemlje očekuju da će utakmica doprinijeti procesu normalizovanja međusobnih odnosa, naveo je Reuters.