Nogomet
3

Belgijanci i Portugalci pod imperativom pobjede, Mađari u prilici da ovjere plasman u osminu finala

Piše: D. B.
Radja Nainggolan na treningu reprezentacije Belgije (Foto: EPA)
Radja Nainggolan na treningu reprezentacije Belgije (Foto: EPA)
Na evropskom prvenstvu u Francuskoj danas se igraju tri utakmice. U 2. kolu grupe E sastaju se Belgija i Republika Irska, dok se u grupi F igraju dva meča, Island - Mađarska i Portugal - Austrija.

Grupa E

Belgija - Irska (15:00 sati)

Nakon što je u 1. kolu poražena od Italije, Belgija protiv Republike Irske mora ići na pobjedu ukoliko želi vidjeti osminu finala Eura. Međutim, taj zadatak nije nimalo lak jer je protivnik snažna reprezentacija koja je u duelu sa Švedskom osvojila bod i također ima ambicije prolaska u osminu finala. Suspenzija prijeti Belgijancu Vertnonghenu.

U reprezentaciji Republike Irske neće biti Waltersa zbog povrede ahilove tetive, a u opasnosti od suspenzije su McCarthy i Whelan.

Tabela grupe E:

  1. Italija* 6
  2. Republika Irska 1
  1. Švedska 1
  2. Belgija 0

Grupa F

Island - Mađarska (18:00 sati)

Mađari imaju tri boda iz prvog kola kada su pobijedili Austriju, a pobjedom u duelu s Islandom mogu osigurati plasman u osminu finala. Islanđani imaju bod iz utakmice s Portugalcima i također se nadaju bodovima. Suspenzija prijeti Islandskim reprezentativcima Bjarnasonu i Finnbogasonu, a kod Mađara je u opasnosti Nemeth.

Portugal - Austrija (21:00 sati)

Portugalci su bili veoma razočarani nakon remija s Islandom te su odlučni upisati prvu pobjedu protiv neuvjerljive i posljednjeplasirane Austrije. S druge strane, Austrijanci nemaju šta izgubiti te je ovaj susret biti ili ne biti za njih. Portugalci utakmicu očekuju kompletni, dok u ekipi Austrije neće biti susprendovanog Dragovića i povrijeđenog Junuzovića.

Tabela grupe F:

  1. Mađarska 3
  2. Island 1
  3. Portugal 1
  4. Austrija 0