Nogomet
18

Begović jedan od najboljih golmana, Salihović jedan od najboljih izvođača penala u Evropi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Statistika kaže da je trenutno najbolji izvođač penala u Evropi Chelseajev Eden Hazard. Reprezentativac Belgije od 16 pokušaja sa bijele tačke pogodio je isto toliko puta i jedini je izvođač koji je šutirao u više navrata, a da je pri tom stopostotan.

Najefikasniji izvođač penala u Španiji je Cristiano Ronaldo iz Real Madrida koji je od 35 pokušaja pogodio 33 puta. Portugalčeva uspješnost u procentima iznosi 94,6 posto.

Najuspješniji u Seriji A je Fiorentinin napadač Giuseppe Rossi koji je od 13 pokušaja pogodio 12 puta, dok je gol manje postigao stopostotni Bastijin Ryad Boudebouz. Najbolji izvođač penala u Bundesligi je reprezentativac Bosne i Hercegovine Sejad Salihović koji je od 24 pokušaja postigao 21 gol sa bijele tačke.

Što se tiče golmana uspješni su nekadašnji i sadašnji čuvar mreže Intera, Julio Cesar i Samir Handanović. Cesar koji je danas golman Benfice od jedanaest pokušaja ima pet odbranjenih jedanaesteraca, dok je Handanović odbranio 13 penala od 29 pokušaja.

Bernd Leno je od 20 pokušaja odbranio osam penala, dok je uspješan i nas Asmir Begović koji je od 12 pokušaja odbrnio pet penala.