Nogomet
497

Begović dijeli prvo mjesto najboljih strijelaca Stokea u Premiershipu

Piše: J. H.
Asmir Begović nakon današnjeg gola
Asmir Begović nakon današnjeg gola
Asmir Begović, golman Stoke Cityja i prvi čuvar mreže reprezentacije BiH, danas je postigao gol za vodstvo Stokea na Brittania stadionu protiv Southamptona.

Gostujuća ekipa u dosadašnjem dijelu ima najbolju statistiku kada je odbrana u pitanju. Međutim, dalekometnim šutem iz svog šesnaesterca, Begović je savladao cijelu zadnju liniju Southamptona i poljskog golmana Arthura Boruca.

Ovo je ujedno bio i četvrti najbrži gol u historiji Premierhipa. Prvi na ovoj listi je gol bivšeg stopera Tottenhama Ledleyja Kinga koji je u decembru 2000. godine postigao gol protiv Bradford Cityja nakon deset sekundi.

Drugi na toj listi je Alan Shearer, koji je postigao gol protiv Manchester Cityja nakon 10,4 sekunde i Mark Viduka koji je savladao golmana Charltona nakon 11,1 sekundi.

Današnjim golom Begović je postao tek peti golman najelitnijeg nogometnog takmičenja u Engleskoj koji je savladao čuvara gola suparničke ekipe. Prije njega su to činili Peter Schmeichel, Tim Howard, Brad Friedel i Paul Robinson.

Twitteraši su se odmah nakon Asmirovog gola počeli šaliti na ručun nogometaša kao što su Mata, Demba Ba, Cisse, Bendtner, Fellaini, Jovetić, Navas ili Eto'o od kojih je bh. reprezentativac postigao više golova u Premiershipu.

Interesantno, Begović se na ovaj način izjednačio sa prvim strijelcima Stokea u Premiershipu. Po jedan gol u dosadašnjem dijelu elitnog razreda engleskog nogometa postigli su Peter Crouch, Marko Arnautović, Jermaine Pennant, Charlie Adam, Ryan Shawcross i Geoff Cameron.

Golman koji je u svojoj karijeri postigao najviše golova, čak 112, je Brazilac Rogerio Ceni. Postigao je 59 golova iz slobodnih udaraca i 53 sa bijele tačke.

Drugi na listi je Jose Luis Chilavert sa 62 gola. Zanimljivo, ovaj paragvajski golman čak je u jednoj utakmici postigao i hat-trick.