Forbes
0

Beckham prvi nogometaš po zaradama, Messi tek šesti

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Iako je Argentinac Lionel Messi i službeno najbolji nogometaš svijeta, Barcelonin as tek je šesti po zaradama prema podacima američkog poslovnog magazina Forbesa.

Prema Forbesu, na prvom mjestu je i dalje 35-godišnji engleski nogometaš David Beckham, član američkog LA Galaxyja koji je do povrede i operacije Ahilove tetive u drugom dijelu sezone igrao na posudbi u AC Milanu. Beckham godišnje zarađuje 40 miliona američkih dolara, a veliki dio tih prihoda stiže od sponzora kao što su Adidas, Giorgio Armani ili Motorola.

No, Beckham će dio svoje marketinške zarade izgubiti zbog propuštanja Svjetskog prvenstva uslijed povrede.

Drugi je po godišnjoj zaradi Portugalac Cristiano Ronaldo iz madridskog Reala, najbolji nogometaš svijeta prema izboru Svjetske nogometne federacije (FIFA) 2008. godine, dok je bio član Manchester Uniteda. Godišnje je njegov bankovni račun deblji za 30 miliona dolara. Ronaldovi glavni sponzori su Nike, Coca-Cola i, kao i kod Beckhama, Giorgio Armani.

Na trećem mjestu je Ronaldov klupski saigrač u ''kraljevskom klubu'', Brazilac Kaka, kojeg je FIFA za najboljeg na planeti proglasila 2007. godine, dok je nosio Milanov dres. Kaka godišnje zarađuje 25 miliona dolara, jednako kao i sunarodnjak mu Ronaldinho iz AC Milana, FIFA-in igrač godine 2004. i 2005. godine, iz njegovih najslavnijih vremena u Barceloni.

Aktuelni član katalonskog giganta, 32-godišnji Francuz Thierry Henry, na petom je mjestu prema Forbesovoj tabeli s godišnjim prihodima od 24 miliona dolara. Henry je u zadnje vrijeme ''zavezan'' za klupu Barcelone, a udarna snaga tog kluba i najbolji igrač svijeta prošle godine, i prema FIFA-i i prema France Footbalu, Argentinac Lionel Messi, tek je šesti na tabeli zarada sa 20 miliona dolara u jednoj godini.

Mjesta do ''top tena'' popunjavaju Chelseajevi engleski reprezentativci Frank Lampard (17 miliona ) i John Terry (16), Barcelonin švedski napadač Zlatan Ibrahimović (16) te još jedan reprezentativac Engleske, kapiten Liverpoola Steven Gerrard (15 miliona dolara godišnje).

Nogometaši s najvećim godišnjim zaradama:

  1. David Beckham (Engleska, LA Galaxy/AC Milan) 40 miliona američkih dolara
  2. Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid) 30 miliona
  3. Kaka (Brazil, Real Madrid) 25 miliona
  4. Ronaldinho (Brazil, AC Milan) 25 miliona
  5. Thierry Henry (Francuska, Barcelona) 24 miliona
  6. Lionel Messi (Argentina, Barcelona) 20 miliona
  7. Frank Lampard (Engleska, Chelsea) 17 miliona
  8. John Terry (Engleska, Chelsea) 16 miliona
  9. Zlatan Ibrahimović (Švedska, Barcelona) 16 miliona
  1. Steven Gerrard (Engleska, Liverpool) 15 miliona