Nogomet
0

Beckham napao sudiju, Overath slavi pravednog Boga

Totalsport
Gol koji Franku Lampardu i Englezima urugvajski linijski sudija Mauricio Espinosa nije registrirao, izveo je na svjetlo dana englesko prokletstvo iz 1966. godine.

Tada je Geoff Hurst, napadač ekipe u sastavu Sira Alfa Ramseyja, "zabio" za 3-2 vodstvo u produžetku finalne utakmice Svjetskog prvenstva. Ponovljene snimke i kamere iz alternativnog ugla u to vrijeme nije bilo i pitanje fantomskog pogotka koji je Englezima donio naslov nikad nije definitivno razriješeno.

Igrač West Hama uputio je, poput Lamparda u nedjelju u Bloemfonteinu, udarac od stativu negdje oko gol-linije. Njemački nogometaši koji su bili blizu oduvijek tvrde da o golu nije bilo riječi.

Mladi Franz Beckenbauer tada je za Nijemce igrao libera, slobodno lutajući terenom po vlastitom instinktu. Tačno 44 godine kasnije kaže:

"Naravno da sam pomislio na 1966. godinu, na ironiju historije. Bogu hvala što smo nakon ovog slučaja zabili dva gola. To će malo olabaviti diskusije", rekao je Franz Beckenbauer, koji je odmah u poluvremenu, kao gost-komentator na njemačkom Skyu, priznao da je gol evidentan, da je lopta ušla u unutrašnjost gola gotovo pola metra i da je drugi pomoćni sudija to morao vidjeti.

Također je, međutim, istakao: "Ono što je za nas bitnije, svakako je činjenica da smo Engleze nadigrali u svakom aspektu nogometne igre."

Gola u finalu igranom na Wembleyju 1966. godine, koji je Englezima donio jedini naslov u historiji i "začarao" buduće generacije engleskih nogometaša na velikim takmičenjima, sjetio se i drugi veliki igrač s terena u toj utakmici, tada 22-godišnji briljantni kreator njemačke igre Wolfgang Overath, danas 66-godišnji predsjednik Bundesligaša Kölna:

"Ovo je jednostavna potvrda da ima pravde i da ima dragog Boga na nebu, koji uvijek dovede stvari u ravnotežu, makar za to ponekad treba pričekati malo poduže, pa čak i 44 godine. Nepravda s Wembleyja praktično je otad zaboravljena, iako je ja nikad nisam zaboravio, s obzirom na to da nam je uzela naslov svjetskih prvaka."

Njemački dnevnik Bild objavio je što o svemu misli David Beckham, nogometaš u civilu na klupi engleske reprezentacije:

"Srami se!", dobacio je 35-godišnji veznjak drugom pomoćnom sudiji Espinosi pri ulasku igrača u svlačionicu, po završetku prvog poluvremena.