Žele oživjeti imidž nogometa
0

Beckham imenovan za globalnog ambasadora kineskog nogometa

Totalsport
David Beckham (Foto: Arhiv/AFP)
David Beckham (Foto: Arhiv/AFP)
David Beckham postao je prvi globalni ambasador za nogomet u Kini, u kojoj žele oživjeti imidž tog sporta narušen krizom.

Dužnost veznjaka PSG-a bit će promoviranje kineske Superlige širom svijeta i u samoj Kini uoči početka nove sezone, koja starta narednog vikenda.

"Uzbuđen sam zbog mogućnosti promoviranja najveće svjetske igre kineskim sportskim zaljubljenicima, jer sam se iz prve ruke uvjerio kolika je popularnost nogometa u Kini. Nogomet je prekrasan sport koji inspirira ljude širom svijeta, drži porodicu na okupu, pa mi je drago da sam dobio priliku pokušati dovesti još više navijača na stadione na utakmicama u Kini", izjavio je nekadašnji kapiten engleske reprezentacije.

Nicolas Anelka i Didier Drogba nedavno su napustili kinesku ligu. U zadnje vrijeme je kineski nogomet bio pogođen kontroverzama. Krovna međunarodna nogometna organizacija (FIFA) izrekla je suspenzije za 58 nogometaša i službenih osoba koji su sudjelovali u skandalu namještanja utakmica, koji je potresao Kinu.

Oni su već suspendirani od strane Kineskog nogometnog saveza zbog namještanja utakmica u kasnim 90-im godinama prošlog stoljeća i prvim godinama 21. stoljeća.

FIFA je potvrdila da je svih 58 osoba dobilo i međunarodnu suspenziju, od čega je 25 njih zaradilo pet godina suspenzije, a preostale 33 osobe doživotne zabrane.

Beckham je služio kao ambasador prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu. Zvaničnici kineskog nogometa očekuju da će popularnost i utjecaj slavnog engleskog nogometaša vratiti kredibilitet nogometu u njihovoj zemlji.