Nogomet
0

Beč spreman za Evropsko prvenstvo u fudbalu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropsko prvenstvo u fudbalu se održava ove godine od 7. do 29. juna u Austriji i Švicarskoj. Posljednja utakmica će se igrati u Beču, 29. juna 2008. godine.

Austrija i Grad Beč su se od 2002., od kada su saznali da će biti domaćini, počeli pripremati za ovaj događaj, treći najveći sportski događaj u svijetu, saopćila je novinarima u Sarajevu Waltraud Rumpl iz Pres službe Grada Beča.

Četiri grada domaćina su u Austriji (Beč, Salzburg, Innsbruck i Klagenfurt). Od 31 utakmice, sedam će se igrati u Beču, na stadionu Ernst Happel.

To je stadion sa pet zvijezdica. Izgrađen je 1931. kao Praterstadion, a za njegovo renoviranje utrošeno je 36,9 miliona eura kako bi bio spreman za EURO 2008. Stadion može primiti 51.718 ljudi.

Beč je ponosan što ima stadion sa pet zvijezdica.

Da bi se povećala sigurnost gledalaca, te da bi udobnost i za gledaoce i sportaše bila na većem nivou uložen novac u njegovo renoviranje i adaptaciju, kazala je Rumpl.

Na stadionu je, između ostalog, urađen novi sigurnosni sistem stadiona, podno grijanje, postavljeno novo osvjetljenje, izgrađene nove bine, renovirane su prostorije za igrače i postavljen veliki ekran.

U samom centru grada bit će postavljena Bečka navijačka zona (Fan Zone), a na 100.000 kvadratnih metara može stati 70.000 posjetilaca. U Fan zoni bit će postavljeno 10 ekrana na kojima će biti prenos svih utakmica. Ulaz će biti slobodan, a u zonu će se moći ući na pet ulaza (od 09.00 do 24.00 sati).

Otvaranje Fan zone će početi sa koncertom hora bečkih dječaka i bečke simfonije. Bit će postavljena i pozornica gdje će se svirati džez uživo, a za vrijeme održavanja EURA 2008. će se u gradskoj dvorani održati koncert Eltona Džona i drugih izvođača, kazala je Rumpl.

Za vrijeme održavanja utakmica bit će angažirano oko 3.000 policajaca, a dodatno kako u Fan zoni, tako i oko stadiona bit će angažirane i privatne zaštitarske firme. Bit će angažirano i oko 860 dežurnih ljekara i medicinskog osoblja koji će biti 24 sata na licu mjesta.

Centar za medije moći će primiti 460 sportskih novinara, a Hast City Media Centar Vienna će biti u Nacionalnoj biblioteci otvoren svaki dan od 09.00 do 23.00 sata i bit će obezbjeđeno 150 radnih mjesta za novinare.

Ernst-Happel stadion u Beču
Ernst-Happel stadion u Beču

Pored fudbala život u Beču će se odvijati normalno, kazala je Rumpl, naglasivši kako Beč ima dobro razvijen saobraćaj a podzemna željeznica će voziti i produženo ukoliko bude potrebe.

Javni prevoz će biti besplatan za sve one koji imaju ulaznicu za neku utakmicu.

Pored brojnih hotela u Beču su i četiri lokacije za kampovanje u kojima će se moći smjestiti posjetioci EURA 2008.

Privredna komora Grada Beča je objavila najnoviju studiju u kojoj navodi da će za vrijeme održavanja EURA 2008 zaraditi oko 240 miliona eura.

U vrijeme održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu očekuje se na području cijele Austrije oko 3 miliona posjetilaca.

Na Evropskom prvenstvo u fudbalu 2008. nastupat će 16 ekipa (Švajcarska, Austrija, Holandija, Grčka, Češka, Hrvatska, Italija, Švedska, Portugal, Njemačka, Rumunija, Španija, Turska, Poljska, Francuska, Rusija).

Od ukupno osam stadiona, četiri se nalazi u Švicarskoj (Basel, Bern, Zuerich i Lancy kod Genfa) i četiri u Austriji (Beč, Salzburg, Innsbruck i Klagenfurt). Maskote će biti bijeli i crveni Flix i Trix, a lopta turnira Adidasov “Europass”.

Prezentaciju za medije u Sarajevu na temu Evropskog prvenstva u fudbalu upriliči su Pres služba Grada Beča i ComPRess Sarajevo.