"Panorama"
0

BBC u ponedjeljak lansira novi napad na FIFA-u

Totalsport
"Svjetska nogometna federacija (FIFA) pokušava blokirati objavljivanje dokumenta koji otkriva identitet dvojice njenih članova prisiljenih na povrat mita", objavili su u nedjelju iz BBC-a.

FIFA-ini su visokopozicionirani službenici bili prisiljeni vratiti novac koji su dobili nakon nagodbe na koju su pristali po kriminalnoj istrazi Švicarskog državnog odvjetništva prošle godine. To je osnovni motiv BBC-eve emisije Panorama, koja će se emitirati u sutrašnjemu (ponedjeljak) večernjem terminu.

Nagodba se odnosi na mito koji je FIFA-inim članovima isplaćen još 90-ih godina prošlog stoljeća, i to s računa sportsko-marketinške kompanije International Sports and Leisure (ISL), navod je koji obrađuje Panorama.

Inkriminirani su dužnosnici Brazilci: nekadašnji dugogodišnji (1974.-1998.) FIFA-in predsjednik Joao Havelange, danas 95-godišnjak, te njegov nekadašnji zet Ricardo Teixeira (63), od 1989. godine predsjednik Brazilske nogometne federacije (CBF) i aktualni član FIFA-ina Izvršnog odbora.

Još u novembru prošle godine BBC je prvi put objavio informaciju o nagodbenom procesu. Brazilci su navodno okrivljeni jer su primili mito za dodjelu televizijskih prava prenošenja utakmica Svjetskog prvenstva.

Panorama također optužuje i Jacka Warnera, FIFA-ina dopredsjednika iz Trinidada i Tobaga, da je preprodavao ulaznice za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine preko posredničke tvrtke koju je kontrolirao.

FIFA-ini advokati osporavaju pravo BBC-u da istražno rješenje Švicarskoga državnog odvjetništva da u javnost.

Nitko od spomenutih aktera skandala nije odgovrio na BBC-ov upit, kao što nije niti FIFA sama. Ranije je krovna svjetska nogometna organizacija samo kratko poručila da je taj slučaj završen.

Prije dvije sedmice bivši je predsjednik Engleskoga nogometnog saveza (FA) Lord Triesman prokazao Warnera i Teixeiru rekavši pred parlamentarnom istražnom komisijom da su obojica visokih FIFA-inih dužnosnika tražili protuusluge u zamjenu za vlastite glasove pri određivanju domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine. Organizaciju je, ispred Engleza, dobila Rusija.