Nogomet
10

Baždarević pred okupljanje za Španiju: Moramo težiti jednom načinu igre bez obzira na izostanke

Piše: O. T.
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U švicarskom St. Gallenu počelo je okupljanje fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će u nedjelju, 29. maja, odigrati prijateljski meč protiv Španije. U razgovoru za naš portal selektor Mehmed Baždarević govorio je o očekivanjima pred utakmicu s aktuelnim prvacima Evrope.

Na spisku za meč protiv Španije i za mečeve Kirin kupa koji će se od 3. do 7. juna igrati u Japanu, selektor je pozvao 32 igrača. Od pozvanih igrača njih sedam će se priključiti nakon meča sa Španijom, a to su Almir Bekić, Aleksandar Kosorić, Mateo Sušić, Zvonimir Kožulj, Miroslav Stevanović, Milan Đurić i Adis Hušidić. Pored igrača koji će doći nakon meča sa Španijom, nekoliko će ih nakon tog duela biti slobodno.

"Pregledali smo teren, otprilike pola igrača je stiglo. Svi koji su predviđeni za meč sa Španijom bit će tu najkasnije poslijepodne. Čekamo Bešića da vidimo u kakvom je stanju, jer je bio povrijeđen. Sutra ćemo nakon treninga odlučiti koji će igrači nakon Španije biti slobodni", kazao je selektor.

Govoreći o formi igrača, selektor je kazao da je priča o formi završena kada su završena i prvenstva. Prije meča sa Španijom naš tim će imati samo dva ozbiljna treninga.

"Forma je gotova prije 10 dana kada su završena prvenstva. Sada se moramo organizovati u ovom kratkom vremenskom periodu od dva dana. Ovo je veoma važna utakmica i važno je šta ćemo vidjeti na utakmici", dodaje Baždarević.

Na spisku selektora nije bilo Senada Lulića, Vedada Ibiševića i Ermina Bičakčića koji su povrijeđeni. To su tri veoma važna igrača, ali Baždarević ne želi razmišljati o tome.

"Najvažnije je da imamo zajedničku formu i da vlada zajedništvo u ekipi, što je moja ideja od prvog dana. Uvijek se može desiti da neko izostane, ali principi, organizacija i želja da igramo na isti način moraju ostati nepromijenjeni. Koliko je to moguće, zavisi od protivnika. Naša želja mora ostati da igramo kolektivno, agresivno i s visokim presingom, da čuvamo visinu", opisuje Baždarević.

Dan nakon utakmice protiv Španije naš tim će otputovati u Japan gdje će nastupiti na Kirin kupu koji se igra od 3. do 7. juna. Zmajevi će u polufinalu Kupa igrati protiv Danske, dok drugi par čine Bugarska i Japan koji s klupe predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić.

Selektor Mehmed Baždarević je za nadolazeće susrete pozvao sljedeća 32 igrača:

Golmani: Asmir Begović (Chelsea, Engleska), Ibrahim Šehić (Qarabag, Azerbejdžan), Kenan Pirić (Sloboda) i Goran Karačić (Zrinjski).

Odbrana: Ognjen Vranješ (Sporting Gijon, Španija), Mateo Sušić (Sheriff Tiraspol, Moldavija), Emir Spahić (HSV, Njemačka), Ervin Zukanović (Roma, Italija), Sead Kolašinac (Shalke 04, Njemačka), Edin Cocalić (Mechelen, Belgija), Toni Šunjić (Stuttgart, Njemačka), Almir Bekić (Sarajevo), Aleksandar Kosorić (Željezničar) i Samir Memišević (Radnik).

Vezni red: Muhamed Bešić (Everton, Engleska), Miralem Pjanić (Roma, Italija), Mario Vrančić (Darmstadt, Njemačka), Sanjin Prcić (Perugia, Italija), Anel Hadžić (Eskisehirspor, Turska), Srđan Grahovac (Rapid, Austrija), Haris Medunjanin (Maccabi Tel Aviv, Izrael), Zvonimir Kožulj (Široki Brijeg), Tino Sušić (Hajduk Split, Hrvatska), Haris Duljević (Sarajevo), Edin Višća (Medipol Basaksehir, Turska), Miroslav Stevanović (Željezničar) i Izet Hajrović (Eibar, Španija).

Napad: Edin Džeko (Roma, Italija), Milan Đurić (Cesena, Italija), Riad Bajić (Konyaspor, Turska), Armin Hodžić (Dinamo Zagreb, Hrvatska) i Adis Hušidić (LA Galaxy, SAD).