Nogomet
46

Baždarević: Ove utakmice se igraju jednom u životu i mi zaslužujemo odlazak na EP

Piše: E. M.
Mehmed Baždarević (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević danas se u Trening centru, prije prvog zajedničkog treninga naših bh. reprezentativaca, obratio medijima, gdje je govorio o očekivanjima i stanju u ekipi pred utakmicu sa selekcijom Irske.

Selektor je kazao kako ga špekulacije o igranju Longa još uvijek ne interesuju te da će sačekati još nekoliko dana da vide konačan sastav s kojim će Irska doći u BiH.

"Kao prvo, ima dosta špekulacija, ali na nama je da se spremimo i da igramo, sa Longom ili bez njega. Sačekat ćemo još dan-dva da vidimo s kojim timom će Irska početi, a najvažnije je da mi spremimo ono što je naše", izjavio je Baždarević te dodao:

"Studirali smo ih do najsitnijih detalja, a ovdje će igrati srce, želja i forma. Ja se nadam da ćemo s našom publikom koja je učestvovala sa svima nama u dobrom i lošem, imati argumente da napravimo nešto dobro u ovoj utakmici".

Selektor Baždarević će na raspolaganju imati većinu igrača, a u toku dana očekuje se dolazak Bešića i Spahića. Osim Aničića, Krunića i Zeca niko neće odsustvovati s okupljanja u Zenici.

"Neugodnih iznenađenja nema. Aničić je imao povredu nosa, Krunić i Zec su imali zdravstvene probleme i nismo željeli rizikovati. Ovi ovdje momci su u najboljem redu", izjavio je Baždarević.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu selektora Irske Martina O'Neilla kako Irska zaslužuje odlazak na Evropsko prvenstvo, Baždarević je odgovorio:

"Njegovo je pravo da misli tako. Sigurno je da su igrali dobro, ostajem u uvjerenju da se radi o kvalitetnoj ekipi i skoncentrisan sam na našu ekipu i igru. U Engleskoj imaju kvalitetne igrače, njihova igra im daje nadu, ali i mi imamo argumenata da izborimo plasman".

Selektor je još dodao da će u utakmici koja će biti odigrana u petak presuditi borbenost i želja.

"Znate da se ove utakmice igraju jednom u životu, ali da vam ja ne bih pričao neke bezvezne stvari, ovdje uz kolektivnu igru, ekipu i želju možemo nadigrati našeg protivnika", dodao je Baždarević.

Produženje ugovora sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine selektoru Baždareviću nije donijelo neki mir. Nervoza i pritisak pred odlučujuće utakmice još su prisutni.

"To ne mijenja stvari, da li sam selektor ili ne. Naš rad, nervoza i pritisak su prisutni i najvažnije je da govorimo o tome. Mislim da i mi zaslužujemo odlazak na Evropsko prvenstvo, a ugovor je u ovom trenutku toliko nevažan", kazao je selektor Zmajeva.

Današnji trening nije bio otvoren za predstavnike medija, iako je to prvobitno bilo najavljeno, a naši Zmajevi će sutra prvi put trenirati u prisustvu medija.