Nogomet
178

Baždarević o Džeki: Nakon bezobraznih kritika ovako se vraćaju samo jaki karakteri

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Deset ligaških utakmica, deset golova. Edin Džeko djeluje nezaustavljivo, Rim je na nogama, Bosna i Hercegovina po ko zna koji put ponosna, a kritičari su u podrumu. Selektor BiH Mehmed Baždarević nije iznenađen, on je najavio da će Džeko biti najbolji strijelac Serije A.

Baždarević već skoro dvije godine kao selektor reprezentacije sarađuje s kapitenom Edinom Džekom. U 13 utakmica u kojima je igrao pod vodstvom Baždarevića, Džeko je postigao 11 golova. U trenucima kada je cijela Italija ismijavala Dijamanta, Baždarević je svima poručio da će Džeko postati najbolji strijelac Serije A, a tu su izjavu prenijeli skoro svi italijanski mediji uključujući i zvaničnu stranicu Rome.

"Nikada nisam sumnjao u kvalitet tog igrača"

"Nikada nisam sumnjao u kvalitete tog čovjeka i tog igrača. Sigurno da je bilo teških momenata, kao što se svakome dešava u karijeri. Međutim, on je svojim radom izašao iz perioda koji su bili malo komplikovaniji. Zadovoljan sam kao i svi oni koji razmišljaju o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, zbog Džeke, ali i zbog nas svih. Nadam se da će nastaviti dobre igre i da će doprinijeti nama da budemo u što optimalnijoj formi u predstojećoj utakmici", kazao je Baždarević za Klix.ba.

Upoređujući Džekin učinak sa učinkom svih onih koji mu gledaju u leđa u najboljih pet liga Evrope, najbliži da se izjednači ili prestigne Dijamanta je Edinson Cavani koji je u devet ligaških utakmica za PSG postigao devet golova. U Španiji je Luis Suarez u devet nastupa upisao sedam golova za Barcelonu, Messi ima učinak sedam golova u sedam utakmica, Diego Costa u Chelseaju i Premiershipu učinak od sedam golova u devet utakmica, dok je najbolji strijelac Bundeslige i napadač Kolna Anthony Modeste postigao osam golova u osam utakmica.

"Bio sam malo bezobrazan prema italijanskim novinarima"

Navedeni podaci kazuju u kakvoj je formi Džeko koji je sinoć izjednačio rekord Gabrieal Omara Batistute koji je u sezoni 2000/01. postigao 10 golova u 10 utakmica za Romu. A prije samo pola godine Džeko je u Italiji bio na stubu srama te su nerijetko kružili natpisi da će napustiti Rim kao najveći promašaj sezone. Baždarević je tada stao u odbranu svog kapitena.

"Bio sam malo bezobrazan kada su ga kritikovali italijanski novinari. U jednom intervjuu sam rekao da će biti najbolji strijelac lige, a mislim da je u toj ligi najteže postati najbolji strijelac. Ne možemo odmah reći da je ispred Messija, ali zaslužuje svaku pažnju, jer dati toliko golova, a igrati u jednom klubu koji nije, recimo, Juventus, velika je stvar. Neću da ga svrstavam među najbolje strijelce, jer bi to bilo malo i navijački, ali zaslužuje sve pohvale zbog toga što se nakon onako teških momenata i bezobraznih kritika na njegov račun vratio na takav način. To mogu samo igrači i ljudi koji su jake ličnosti sa jakim karakterom", poručio je selektor.

Na kraju razgovora dotakli smo se i generalne forme naših igrača koji će 13. novembra u 4. kolu grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo gostovati Grčkoj.

"Važno je da naši igrači igraju, a sigurno da ima i onih koji ne igraju redovno. Najvažnije je kada igrač na reprezentativno okupljanje dođe s takmičarskim ritmom i s pozitivnim razmišljanjima. Igrač koji ne igra i koji dođe kada je klub u teškoj stuaciji, onda ni nama nije lako. Što više igraju u svojim klubovima time pomažu meni i reprezentaciji da se lakše spremimo za ono što nas čeka", kazao je Baždarević.