"Ja sam najbolji izbor"
0

Baždarević: Neću biti talac svojih nogometaša!

Totalsport
Mehmed Baždarević
Mehmed Baždarević
Trener nogometaša Sochauxa Mehmed Baždarević jako je ljut zbog ponašanja pojedinih igrača i zbog lošeg stanja u francuskom klubu koji vodi.

Više od poraza (3-1) u subotu u Montpellieru u okviru 15. kola francuske Ligue 1, bosansko-hercegovački nogometni stručnjak nezadovoljan je opštom klimom u klubu i ponašanjem igrača zbog čega je "otvorio dušu" francuskom listu Le Pays.

"Priznajem jako sam ljut, ali ne samo zbog poraza u subotu uveče, već ja to trpim dva mjeseca. Neću da budem zarobljen iako sam spreman da radim jer je to moj posao, ali ne mogu tolerisati neke stvari", počeo je Baždarević.

Na pitanje šta mu konkretno smeta, popularni Meša je "osuo paljbu".

"Stvarno ne znam šta je klupska orijentacija, kakvi su ciljevi kluba kad dopušta odlazak velikom broju igrača. Sve se mora žrtvovati zbog finansijskih problema, ali Sochaux mora igrati i takmičiti se sa mladim igračima. Lično, ja sam borac, ali nakon četiri mjeseca sam s nogometašima koje nije briga", bijesan je Baždarević.

Dodao je također da je svjestan da nije bio prvi izbor za trenera.

"Ja sam najbolji izbor, iako sam po prirodi skroman. Došao sam ovdje raditi ozbiljan posao, ali ne mogu objasniti ponašanje nekih igrača. Kad čujem da imamo ekipu koja ima talenta, to mi ne odgovara. Morate biti profesionalci, a to znači raditi, dolaziti na vrijeme na treninge i slično. Neke nogometaše sam podsjetio da je ovo Sochaux i da mogu otići, ako im se ne sviđa. Ali, ne želim biti talac. To mora prestati. Razmislite prije potpisivanja ugovora, tražite više novca, ali kad potpišete morate poštovati svoje obaveze", podvukao je između ostalog bosansko-hercegovački trener.

Baždarević je na kraju rekao da voli Sochaux jer je to klub koji se iznad svega oslanja na istinske ljudske vrijednosti.

"Ljudski aspekt je meni vrlo važan, ali ne želim tolerisati određene stvari. Želim razumjeti mlade, ali ružnog ponašanja neće biti. Pokušavam zaštititi svoje igrače, kako bih izbjegao sukobe jer treneru njegovi igrači nikako ne mogu biti neprijatelji. Sve što tražim od njih je profesionalnost i poštovanje kluba i javnosti", zaključio je Baždarević.

Sochaux se poslije 15. kola nogometnog prvenstva Francuske nalazi na 11. mjestu na tabeli sa 17 bodova uz učinak od 4 pobjede, 5 remija i 6 poraza.