Nogomet
23

Baždarević: Moramo biti nogometni mangupi, želim vidjeti moćne Zmajeve

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: AFP)
Mehmed Baždarević (Foto: AFP)
Nogometnu reprezentaciju BiH u nedjelju očekuje utakmica protiv Izraela u Haifi u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Bh. nogometni stručnjak Mehmed Baždarević čvrsto vjeruje da će Zmajevi uprkos problemima s povredama ostvariti dobar rezultat i vratiti vjeru javnosti u reprezentaciju.

"Ove povrede su definitivno poremetile plan našeg stručnog štaba i očekivanja od ove utakmice, međutim, uvjeren sam da ova reprezentacija i dalje ima dovoljno kvalitetnih nogometaša uprkos tome što neće igrati Vedad Ibišević, Edin Džeko i još nekoliko igrača. BiH je i dalje kompetetivna i ima razloga da očekuje dobar rezultat protiv Izraela. BiH i Izrael dočekuju međusobni duel u različitom raspoloženju, mi imamo ne tako dobar start i dosta povreda, ali je iskustvo na našoj strani. Igrali smo i ranije utakmice u kojim su nam nedostajali važni igrači. Iako smo mnogo oslabljeni i dalje smo kvalitetniji od Izraela. Čeka nas teška utakmica, ali ja sam optimista", izjavio je Baždarević za portal Klix.ba.

Pobjeda i remi bi bili dobar rezultat

On smatra da je pobjeda protiv Izraela prioritet, ali da bi i remi bio prihvatljiv.

"Svi drugi rezultati osim pobjede bi otvorili mnoga pitanja. Smatram da je najvažnije da reprezentacija odigra dobru utakmicu iz koje će imati povoljan rezultat. To je svakako pobjeda, ali i remi. Važno je da reprezentacija dokaže da uprkost izostancima važnih igrača može odigrati dobru utakmicu i ostvarit dobar rezultat. Volio bih vidjeti moćne Zmajeve u utakmici protiv Izraela uprkos hendikepu", rekao je bh. nogometni stručnjak.

Reprezentacija BiH u Izraelu neće imati nijednog klasničnog napadača. Baždarević se nije želio miješati u posao selektora Sušića, ali je savjetovao da se pažnja mora obratiti i na ostale bh. nogometaše koji igraju u domaćoj ligi i jakim evropskim ligama.

"Ne želim biti neko ko daje lekcije, jer vjerujem selektoru. Ipak, ovo nam mora biti škola da razmišljamo i o drugim nogometašima, jer i u budućnosti možemo doći u situaciju da ostanemo bez važnih igrača, čak i više njih nego što je slučaj sada. Ne smijemo zaboraviti momke koji igraju u našoj, ali i u jačim evropskim ligama. Puno je njih na koje moramo računati u narednom periodu. Mislim da stručni štab razmišlja o tome, ali da je selektor ovog puta odlučio igrati sa ekipom koja je dugo zajedno. To moramo podržati", kazao je popularni Meša.

Izrael opasan u napadu

On poznaje reprezentaciju Izraela s obzirom na to da je bio blizu selektorske pozicije. Posebno je upozorio na njihov napadački dio ekipe.

"Poznajem ih poprilično dobro, jer sam u jednom trenutku bio kandidat za selektora. Gledao sam nekoliko utakmica i pratio njihove igrače, od kojih neki igraju u Francuskoj. Izraelci, poput južnjaka, imaju 'vruću krv', dobri su nogometaši i u velikom su progresu. Nedostaju im taktički dio i iskustvo, što je naša šansa. Ipak, moramo se čuvati njihovih hitrih, odlično spremnih reprezentativaca. Bolji dio njihovog tima je napad, dok su slabiji na sredini i u odbrani", otkrio je Baždarević.

Prema njegovom mišljenju, Zmajevi dobrim rezultatom moraju vratiti vjeru javnosti u reprezentaciju. Poraz bi nas gurnuo u još dublji ponor.

"Iz ove prespektive je još uvijek sve u našim rukama. Jedna pobjeda mijenja dosta toga, pa zbog toga ovu utakmicu moramo odigrati kao da nam je najvažnija. Dobar rezultat bi vratio pobjedničku atmosferu u naš tim, što bi nam pomoglo da na pravi način odradimo drugi dio kvalifikacija. S druge strane, ako ostvarimo loš rezultat, to bi dodatno zakomplikovalo situaciju u kojoj se nalazimo. Naše šanse za EURO bi bile umanjene, pokvarila bi se atmosfera, a postavljala bi se pitanja o stručnom štabu i igračima u reprezentaciji", izjavio je bh. nogometni trener.

Istakao je važnost utakmice protiv Izraelaca i nadu u dobar rezultat.

"Veoma je važno da se dobro spremimo psihički. Oni će biti našpanovani, možda će i izgorjeti u toj želji. Moramo biti mangupi, imamo više nogometnog mangupluka nego oni. Igrači moraju biti svjesni da je ova utakmica izuzetno važna za nastavak kvalifikacija, ali i progresa bh. nogometa. Nakon ove utakmice možemo izaći kao veliki pobjednici", smatra Baždarević.

Odbio ponude nekoliko klubova

Angažman još uvijek nema, ali će se na posao vratiti najvjerovatnije sljedeće sedmice.

"Čekao sam osam mjeseci jednu dobru evropsku ekipu, žrtvovao sam mnogo toga, ali se uprava tog kluba odlučila za nešto drugo. Odbio sam ponude iz 2. lige Francuske i arapskih zemalja u želji da dočekam tu ponudu, jer sam imao čvrst usmeni dogovor. Nažalost, to se nije ostvarilo. Zbog toga ću već naredne sedmice prihvatiti ponudu i nastaviti trenerski posao", rekao je bivši reprezentativac Jugoslavije i BiH.

"Ako jednog dana stigne ponuda, to bi mi bila velika čast", završio je Baždarević.