Nogomet
60

Baždarević daje prednost iskusnijim igračima, Džeko i Spahić ne očekuju lagan trijumf

Piše: E. M.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević na večerašnjoj zvaničnoj konferenciji za novinare pred meč protiv Estonije (utorak, 20:45) u kvalifikacijama za SP 2018. godine koja je održana na stadionu Bilino Polje u Zenici najavio je borbenost i trčanje za ostvarenje cilja.

Baždarević je odmah na početku konferencije kazao kako je reprezentacija sastavljena od najboljih igrača.

"Mislim da je reprezentacija sastavljena od istih igrača kojima smo dodali mlađe i nešto novo, što nam je nedostajalo u kvalifikacijama. Oni koji su igrali prethodne kvalifikacije su nosioci. Najviše očekujem od igrača koji su bili ovdje i nadam se da će iznijeti teret kvalifikacija od sutra".

Na pitanje da li će postaviti ofanzivnu ili defanzivnu igru, selektor Baždarević je rekao:

Baždarević: Imamo plan

"Prvo, nikad nisam preuzeo ulogu favorita, uvijek sam samo ambiciozan, ali i oprezan jer se radi o kvalitetnoj ekipi. Znamo protiv koga igramo, imamo plan, radili smo da napravimo puno problema protivniku. Bit ćemo ambiciozni i nadam se da ćemo doći do povoljnog rezultata. Favorit treba biti BiH jer igramo pred našim navijačima, ali Estonija je kvalitetna ekipa i na nama je da damo sve da kvalifikacije otvorimo pozitivnim rezultatom", istakao je selektor BiH.

Baždarević je na slatkim mukama u ovim kvalifikacijama jer raspolaže mladim igračkim kadrom koji se dokazao na Kirin kupu, no ipak će prednost dobiti "starosjedioci".

"Ekipa je sastavljena od igrača koji su igrali kvalifikacije i momaka koji su u igračkoj zrelosti. Slatke su muke da su momci koji su bili na Kirin kupu pokazali da se na njih može računati. Sa što više iskustva trebamo početi sutrašnje kvalifikacije. Znamo da imamo alternative sa mladim igračima, ali početak kvalifikacija je zadatak je onih koji su počeli i prethodne kvalifikacije", dodao je Baždarević.

Selektor je dodao da ne postoji adekvatna zamjena za Bešića koji je van stroja zbog povrede, ali da vjeruje da ko god bude igrao na toj poziciji će dati sve od sebe da na najbolji način zamijeni veznog igrača Evertona.

"Stvari se ne mijenjaju mnogo, one su uvijek iste. Mi svi želimo da počnemo i završimo dobro. Mislim da smo dali sve od sebe kad sam preuzeo reprezentaciju i imamo dosta iskustva. Trebala bi to biti prednost i za igrače i za mene, ali moramo dati sve od sebe sutra. Samo s puno borbenosti, agresivnosti i trčanja možemo ići do kraja", poručio je Baždarević.

Džeko: Teško je ponoviti 7:0

Na konferenciji za novinare pored selektora Baždarevića svoja očekivanja od sutrašnje utakmice rekli su i kapiten Edin Džeko i Emir Spahić.

Džeko je kazao kako je utakmica protiv Estonije koja je završila rezultatom 7:0 ušla u historiju te da je teško danas ponoviti taj rezultat.

"Što se tiče te utakmice kada smo pobijedili 7:0, ona je otišla u historiju i mislim da je danas teško ponoviti taj rezultat. U fudbalu je sve moguće, danas svi igraju nogomet. Ne trebamo tako razmišljati, a za nas je najbitnije da otvorimo kvalifikacije na najbolji mogući način, a to je sa tri boda", kazao je kapiten naše reprezentacije Edin Džeko, te poslao poruku za gluhonijeme navijače BiH:

"Ja sam već napravio jedan intervju za njih i tamo sam rekao da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo, ali ne samo za njih, već i za sve nas".

Spahić: Mi ćemo odlučivati o toku utakmice

Spahić je izjavio kako je bitno otvoriti kvalifikacije dobrim rezultatom.

"Što se tiče starta svakih kvalifikacija, jako je bitno startati pozitivno sa pobjedom, posebno ako igramo kući, uz dužno poštovanje protivnicima. Treba napraviti sve da se starta sa pobjedom, da to bude glat, ali nisam siguran da će to tako biti. Očekujemo težu i zahtjevniju utakmicu, ovo je start kvalifikacija i svako polaže nade na uspjeh. Mi igramo kući i trebali bismo mi odlučivati o toku utakmice. Ne samo da se nadam, već sam uvjeren u to", izjavio je Spahić.

S obzirom da Emir Spahić već dugo godina igra u reprezentaciji te da je proživio mnogo toga s njom, novinare je interesovalo njegovo gledište na reprezentaciju i kvalifikacije.

"Dugo sam vremena ovdje, preživio sam svakakvih situacija, i onih lijepih i ružnih, ali i teških. Mislim da smo u ovim kvalifikacijama u prednosti jer imamo širu klupu, nove igrače i veliko iskustvo. Dugo smo zajedno i mislim da će to biti dovoljno da napravimo veliki uspjeh u ovim kvalifikacijama", zaključio je Spahić.