Nogomet
317

Bayernu titula osvajača Superkupa Evrope, Chelsea izgubio nakon penala

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Minhenski Bayern i londonski Chelsea susreli su se večeras u Češkoj u okviru Superkupa Evrope. Nakon 90 minuta igre rezultat je bio neriješen 1:1, da bi Eden Hazard i Javi Martinez pogodili u produžecima nakon čega je utakmica odlučena u penalima. Lukaku je bio tragičar Mourinhove ekipe.

Večerašnji nogometni spektakl na stadionu Eden Arena u Pragu je bio više od dvoboja pobjednika Lige prvaka i Evropske lige. Nakon što su godinama "vodili" ratove kao treneri Real Madrida i Barcelone, Jose Mourinho i Pep Guardiola ponovo su se susreli na nogometnim terenima. Ovaj put Portugalac kao trener londonskih Plavaca, a Katalonac sa klupe evropskog prvaka.

Gledajući njihovih zadnjih 15 međusobnih susreta, Guardiola vodi sa sedam pobjeda, pet utakmica završeno je neriješeno, dok je Mourinho uspio slaviti tri puta.

Upravo je Portugalac imao više razloga za sreću na otvaranju utakmice. Nakon odlične polukontre Eden Hazard je dodao loptu do Andrea Schurrlea koji je ubacio do Fernanda Torresa, a Španac u svom stilu iz volea savladao golmana Bayerna Manuela Neuera.

Bayern je odmah uzvratio preko Francka Riberyja, ali jučer proglašeni najbolji igrač Evrope nije uspio zatresti mrežu Petra Čecha koji je vrhovima prstiju skrenuo plasiran šut Francuza. Dvije minute prije kraja poluvremena, Robben je zaprijetio, ali je golman londonskih Plavaca ponovo odlično intervenisao.

Mourinho je na odmor otišao mnogo zadovoljniji igrom svojih igrača koji su uglavnom prijetili iz konti i polukontri. Guardiola nije mogao biti zadovoljan nijednim segmentom igre svog tima.

No, u nastavku, kao da je na teren Eden Arene istrčala nova ekipa Bayerna. Riberyju je trebala samo minuta drugog poluvremena da izjednači rezultat. Udarcem sa dvadesetak metara, Francuz je savladao nespremnog Čecha za veliku radost Guardiole i navijača bavarske ekipe.

U 65. minuti odbrana Bayerna napravila je katastrofalnu grešku. Dante se poskliznuo u svom šenaestercu, Schurrle uzeo loptu i dodao je do Oscara koji nije uspio postići gol za drugo vodstvo Chelseaja, tačnije Neuer je odlično intervenisao.

Ponovo je tim iz Londona zaprijeto. Nakon kornera, David Luiz je spustio loptu za Branislava Ivanovića koji glavom pogađa prečku Bayerna.

Chelsea je i treći put imao priliku za vodstvo. Ali duel Davida Luiza i Manuela Neura pripao je njemačkom golmanu.

Pet minuta prije kraja utakmice, Mourinho je ostao sa deset igrača na terenu nakon što je sudija Jonas Eriksson Ramiresu pokazao drugi žuti karton.

Nakon 90 minuta igre i rezultata 1:1, utakmica je otišla u produžetke. Onda je bljesnuo Eden Hazard. U drugoj minuti produžetka, nakon odlično solo akcije, reprezentativac Belgije ušao je u šesnaesterac sa lijeve strane i sa 15-tak metara savladao Neuera.

Nakon vodstva Plavaca, Guardiola je sve karte bacio u napad. Večeras nevidljivog Arjena Robbena zamijenio je Xherdan Shaqiri koji je odmah mogao izjednačiti rezultat, ali je njegov šut zaustavila odbrana osvajača Evropske lige.

U nastavku drugog produžetka gledatelji su vidjeli nevjerovatne intervencije Petra Čecha nakon opsade gola Chelseaja. Ipak, nekoliko sekundi prije nego je sudija Eriksson označio kraj, Javi Martinez uspio je savladati večeras fantastičnog golmana Chelseaja te je pobjednik utakmice odlučen nakon izvođenja penala.

Lukaku je promašio odlučujući penal te je titula osvajača Superkupa Evrope otišla u vitrine bavarske ekipe.