Nogomet
16

Bayern troši 80 miliona eura na Džeku i Martineza?

Totalsport
Edin Džeko (Foto: mcfc.co.uk)
Edin Džeko (Foto: mcfc.co.uk)
Njemački nogometni div Bayern je, piše Bild, u velikoj dilemi: platiti 80 miliona eura za Edina Džeku i Javija Martineza ili ne...

Nakon dvije sezone bez ijednog trofeja u Münchenu su, navodi najtiražniji njemački dnevnik, odlučni osnažiti tim kako bi napokon stali na kraj Borussiji Dortmund. Spremni su u tu svrhu potrošiti i značajan novčani iznos, ali pitanje je ipak hoće li iskrcati čak 80 miliona eura koliko bi, očekuje se, mogla iznositi odšteta za spomenutu dvojicu nogometaša.

Edin Džeko je u januaru prošle godine otišao u Manchester City koji je za njega platio 37 miliona eura odštete Wolfsburgu. Bosanac, međutim, nije uspio postati nezamjenjivi član prve postave Mancinijeve ekipe i čini se da su ga “Građani” spremni prodati, posebno zato što, tvrde otočki mediji, žele napraviti mjesta i skupiti sredstva za dovođenje Robina van Persieja iz Arsenala. No, Bild navodi da odšteta za 26-godišnjeg napadača neće biti manja od 40 miliona eura.

Isti bi iznos mogao tražiti i Athletic Bilbao za 23-godišnjeg stopera i veznjaka Javija Martineza. Bild tvrdi da prema njegovim izvorima španski reprezentativac, uprkos navodnom zanimanju Real Madrida, Barcelone, Manchester Uniteda i Manchester Cityja, preferira odlazak u Bayern. Što zbog financijskih razloga, što zbog činjenice da u Njemačkoj ima rodbinu i da pomalo govori njemački jezik, pa mu ne bi bilo teško snaći se u Münchenu.

Bild podsjeća na ne tako davnu izjavu Karla Hopfnera, člana Bayernove uprave zaduženog za financije, kako nema granica kad je u pitanju novac za transfere. No, 80 miliona eura za dvojicu igrača bi ipak moglo biti previše za Bavarce, posebno kad se uzme u obzir da su već potrošili 16 miliona na Dantea iz Borussije Mönchengladbach i Xherdana Shaqirija iz Basela.