Nogomet
5

Bayern na Wembleyju pobijedio Borussiju Dortmund i osvojio titulu prvaka Evrope

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
Večeras je na stadionu Wembley u Londonu odigrano finale evropske Lige prvaka u kojem je Bayern pobijedio Borussiju Dortmund rezultatom 2:1 i tako po peti put postao evropski prvak.

U prvim minutama susreta publika na Wembleyju je mogla vidjeti početno ispitivanje snaga, a nešto aktivniji su bili igrači Dortmunda. Prvi udarac ka golu Bayerna je u 3. minuti uputio Lewandowski. Dobru priliku za vodstvo Borussije u 10. minuti je propustio Blaszczykowski. Četiri minute kasnije je ponovo opasan bio Lewandowski, ali promjene rezultata nije bilo, kao ni minut kasnije kada se u novoj prilici našao Blaszczykowski. Bayern se u tim trenucima grčevito branio od napada ekipe iz Dortmunda. Igrala se 19. minuta kada je bezuspješno pokušao Reus, a više sreće nije imao ni njegov saigrač Bender tri minute kasnije.

Prva prilika za Bavarce se ukazala u 26. minuti kada je Mandžukić sjajno šutirao glavom, ali je njegov udarac odbranio Wiedenfeller. Potom su uslijedile nove dvije prilike za Bayern u kojim su se našli Robben i Ribery, ali pogotka nije bilo. Borussia je nakon nekoliko vezanih prilika za Bayern odgovorila preko večeras sjajnog Lewandowskog, koji ni ovog puta nije našao put do mreže Bayerna.

Bavarci su u 37. minuti bili blizu pogotka, Robben je ubacio iz kornera, a Mullerov udarac glavom je završio tik pored stative Wiedenfellerovog gola. U finišu prvog poluvremena je u ekipi Bayerna iz izgledne prilike neprecizan bio Robben. Uprkos mnoštvu prilika na obje strane, na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

U drugom poluvremenu je Bayern zaigrao nešto bolje, što je rezultiralo pogotkom u mreži Dortmunda. Strijelac je u 60. minuti nakon asistencije Robbena bio Mandžukić. Isti igrač se našao u novoj prilici dvije minute kasnije, ali ovog puta nije imao sreće.

Slavlje Bavaraca je trajalo samo osam minuta, jer je Gundogan izjednačio rezultat pogotkom iz jedanaesterca. Borussija je mogla i do preokreta dvije minute kasnije, ali je neprecizan bio Hummels. Igrala se 72. minuta kada je Subotić sjajno intervenisao i spriječio gol Bayerna.

Nakon izjednačenja rezultata ekipe su nastavile sa otvorenom igrom, a nešto više prilika je imao Bayern, koji je prijetio uglavnom preko Mandžukića. U 83. minuti je bezuspješno pokušao i njegov saigrač Schweinsteiger. Isti igrač je bio neprecizan u 88. minuti utakmice. Ključni trenutak utakmice se dogodio u 89. minuti kada je za pobjedu Bayerna nakon fenomenalne asistencije Riberyja pogodio Robben i svojoj ekipi donio petu titulu prvaka Evrope.