Nogomet
429

Bayern drugi finalista Lige prvaka, Barcelona razbijena i na Nou Campu

Piše: J. H.
Duel stopera Barcelone Marac Bartre i Bayernovog Francka Riberyja (Foto: AFP)
Bayern iz Minhena večeras je na prepunom Nou Campu potvrdio prolazak u finale Lige prvaka nakon što su sa 3:0 savladali Barcelonu u uzvratnoj utakmici. Podsjetimo, prije sedam dana Bavarci su sa 4:0 na Allianz Areni potopili Katalonce i već je tada bilo jasno da tim Tita Vilanove nema šta tražiti u uzvratu.

Trener Barcelone Tito Vilanova odlučio je najboljeg nogometaša današnjice Lionela Messija ostaviti na klupi a šansu u napadu dati Davidu Villi.

Otvaranje susreta na Nou Campu proteklo je bez većih uzbuđenja, a onda je sijevnula polukontra Bavaraca. U 12. minuti Arjen Robben istrčao je sam nekih tridesetak metara prije nego je jedan od odbrambenih igrača Blaugrane reagovao i otklonio opasnost ispred svog gola.

Iako se očekivalo da će Barcelona vršiti pritisak na gol Manuela Neuera, ipak su igrači Bayerna vršili pritisak na gol Barcelone. Ponovo je Bayern zaprijetio, a Gerard Pique spriječio siguran gol gostiju.

Ozbiljniju priliku Barcelona je imala tek u 24. minuti. Sa nekih 35 metara šutirao je Pedro Rodriguez, a njeg šut vrhovima prstiju odbranio Neuer. Nekoliko minuta kasnije, još jedna dobra prilika za Katalonce. Daniel Alves je ubacio sa desne strane, lopta se u šesnaestercu odbila od Cesca Fabregasa i došla do Xavija Hernandeza koji šutira preko gola.

Zaprijetio je Adriano sa nekih dvadesetak metara, ali golman Bavaraca brani slab šut Brazilca. Odlično prvo poluvrijeme na Nou Campu završilo je bez golova.

Četiri minute drugog poluvremena bile su dovoljne za vodstvo Bavaraca. Arjen Robben je prelijepim golom savladao nemoćnog Victora Valdesa.

U nastavku, Bayern je prolazak u finale Lige prvaka potvrdio još jednim golom. Ovaj put u 72. minuti vlastitu mrežu zatresao je stoper Gerard Pique nakon ubacivanja Riberyja.

Međutim, Bavarcima nisu bila dovoljna ova dva gola već su odlučili do kraja poniziti Katalonce. U 77. minuti već je bilo 3:0 za Bayern nakon što je Thomas Muller savladao Valdesa.

Do kraja utakmice nije bilo većih šansi za promjenu rezultata sa Bayern je sa ukupnih 7:0 protiv Barcelone prošao u finale Lige prvaka gdje će se susresti sa Borussijom iz Dortmunda 25. maja na Wembleyju.

Liga prvaka, uzvratna utakmica polufinala:

Barcelona - Bayern Minhen 0:3 (Robben 49, Pique ag 72, Muller 77)